Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit is een veel gegeten variant, met room (com natas) uit de oven.
Waarschijnlijk waren er al mensen die zich afvroegen wanneer dit recept eens voorbij zou komen… Hier is het dan, eindelijk! Favoriet bij veel Portugezen en vaak terug te vinden op de menukaart. Zo maak je bacalhau com natas thuis ook makkelijk eens klaar.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Vandaag voor de 2e keer gemaakt, nu ook voor een portugees!
Hij zei morgen weer haha.
Wat ik merk in Portugal dat het eten in restaurants niet erg op smaak gemaakt zijn.
Dat is natuurlijk helemaal een mooi compliment! Persoonlijk heb ik dat niet, in restaurants. Maar je kunt het altijd eens slecht treffen… Over het algemeen is de Portugese keuken erg smakelijk!
Ten eerste complimenten voor deze website. Tenho saudades de viver em Portugal tantas vezes. Heb er vier jaar gewoond. Kwam hier omdat ik vandaag in de toko een hele bacalhau kocht. Dus niet in stukken. Ik denk zelf dat dat iets meer is dan de “vier stukken” die je schrijft. Een indicatie van gewicht per stuk zou inderdaad fijn zijn.
Obrigada!
Een hele bacalhau is inderdaad wel meer dan 4 stukken. Maar als je ongeveer 250 a 350 gram aanhoudt per stuk zit je denk ik wel veilig.
Bom apetite!
Hoeveel is 4 stukken bacalhau ongeveer aan gewicht? Dan kan ik een beetje de verhoudingen inschatten
Dat ligt erg aan de bacalhau. Maar als je ongeveer 250 a 350 gram aanhoudt per stuk zit je denk ik wel veilig!
Goedemorgen, in de supermarkt hier liggen altijd stapels stokvis (bacalhau) maar met verschillende prijzen. Ik heb nog niet kunnen ontdekken wat nu het verschil is en waar je op moet letten. Mijn buurvrouw weekt en spoelt de stokvis altijd een paar dagen. Is dat niet nodig als je het in melk kookt??
Dank je wel voor de leuke artikelen en recepten! Heb er al veel info uitgehaad!
Goedemorgen,
Wat fijn zoveel keuze! Het kan zijn dat de bacalhau uit verschillende (denk IJsland, Noorwegen, etc.) landen komt, het andere delen van de vis zijn of met/zonder graten. Als je met bacalhau gaat koken, zorg er dan inderdaad wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.
Dat bedoelde ik met ontzoute bacalhau bij de ingrediënten. Ik zal dit nog even aanpassen voor de duidelijkheid!