Bacalhau Dourado is een iconisch gerecht uit Elvas, in de Alentejo. Het was in de allereerste Pousada van het land, dat Jacinta do Carmo Bucho het gerecht in 1947 creëerde. De originele bacalhau dourado (gouden bacalhau), zoals deze in de Pousada de Elvas werd geserveerd, was geen hoofdgerecht. Het was altijd een klein voorgerecht dat als service werd aangeboden aan degenen die er een maaltijd kwamen eten. Een beetje zoals een couvert. Het werd dan ook in kleine porties gemaakt. Vandaag de dag wordt het nog steeds geserveerd in hetzelfde hotel, maar tegenwoordig bestel je het als hoofdgerecht.
Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. Zorg ervoor dat je ingrediënten van goede kwaliteit zijn, dat zorgt uiteindelijk voor de gouden (dourado) combinatie!
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
nog een verschil met Bacalhau à Brás: daarin wordt ook ui gebruikt
Inderdaad! Maar benoemde even de twee grootste verschillen. 😬