Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Vandaag gaan we iets op de winterse toer met een soort snelle “ovenschotel”: Bacalhau à Zé do Pipo.
Het gerecht dankt zijn naam aan José Valentim, met de achternaam “Zé do Pipo”, eigenaar van een traditioneel restaurant in Porto. Het recept werd bedacht in de jaren ’40 en vervolgens won het de eerste plaats in een wedstrijd genaamd: de beste maaltijd voor de beste prijs. Je ziet dit recept ook wel eens met geroosterde paprika (uit een pot). Wil je deze variant graag proberen? Snijd dan de paprika in reepjes en leg op het laagje mayonaise. Of gebruik verse reepjes bovenop in plaats van/bij de olijven. De rest van het recept blijft gelijk.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!












