Lekkere Restaurants in de Algarve

Op vakantie naar Portugal? Daar hoort heerlijk eten bij! Ik ben net weer terug uit de Algarve en heb wederom een aantal fijne adresjes gevonden! Niet in de Michelin sterren categorie, dat is niks voor ons, maar gewoon lekker en betaalbaar. Niks mis met een menu do dia in Portugal. Een soort daghap van verse producten de die dag voorradig zijn.

Let op: ze zijn in Portugal niet altijd zo van de gezellige aankleding. Vaak eet je aan een simpele houten tafel, met een papieren tafelkleedje onder een paar flinke tl-buizen en dan staat er ook nog een tv aan! Maar lekker dat het eten is! Probeer dit te onthouden als je naar de Algarve afreist en stap vooral eens binnen waar je anders zo voorbij zou lopen.

Restaurante O Barão

Een klein kneuterig restaurantje in het oude centrum van Faro (Cidade Velha de Faro ook wel “Vila-Adentro” genoemd). Dit is sowieso een van de mooiste delen van de stad en nodigt uit tot heerlijk slenteren. Wip vervolgens hier binnen voor een typische Portugese lunch van verse vis of inktvis. Het enige licht komt binnen door de deur (die staat dan ook standaard open) en binnen is de aankleding heerlijk Portugees, veel hout en blauw/witte azulejos op de muren. Veel Portugezer dan dit wordt het niet!

* Rua do Albergue 16, Faro

Casa do Polvo

Een heerlijk restaurant in het kleine plaatsje Santa Luzia (bij Tavira). Dit plaatsje staat bekend als a capital do polvo, oftewel de hoofdstad van de inktvis (octopus). Bij dit restaurant hebben ze dan ook een overvloed aan inktvis gerechten. Dus ben je net als ons gek op inktvis, dan zit je hier goed. Erg druk, dus zorg dat je op tijd bent of stel je er op in dat je even op een tafeltje moet wachten. het is het wachten meer dan waard! Niet zo’n inktvisfan bij je? Ze hebben ook andere dingen op de kaart staan. Bonus: binnen hebben ze een prachtige wand met blauw/witte azulejos in oceaan thema!

* Av. Eng. Duarte Pacheco 8, Santa Luzia (Tavira)

Casa do Polvo

Taberna Barriga

Ook dit is er weer eentje in de categorie klein en niet toeristisch. Het dorpje wordt al niet veel bezocht door toeristen, dus het is hier heerlijk rustig. Wij kozen hier voor het menu do dia, wat die dag “Galinha com cerveja” was (kip in bier). Het oogt misschien niet zo smakelijk, maar het was heerlijk! Een klein familie restaurantje dat favoriet is bij de plaatselijke bevolking.

Rua Dr. Felipe Almeida Carrapato 7, Santa Catarina da Fonte do Bispo

Taberna Barriga

Café Janoca

In het natuurgebied Ria formosa, op het eilandje Culatra aten wij onze lekkerste Cataplana ooit! Vol lokaal (rondom het eiland) gevangen vis, schaal- en schelpdieren, heerlijk. Niet te veel dikke saus of koriander (wat vaak gebeurt) en geserveerd met gefrituurd brood. Eens wat anders dan torradas of rijst! Er was voldoende kookvocht/saus om te dippen. Als je de pier afloopt naar links zit het vrij vooraan op de hoek (rechts). Probeer zeker de cataplana!

Ilha da Culatra 208, Ilha da Culatra (Olhão)

Café Janoca

Colina Verde

Als je aan komt lopen bij het restaurant valt meteen de heerlijke sfeer op. Als het mooi weer is kun je lekker buiten onder de palmbomen zitten, en zorgen allerlei lantaarntjes voor een romantisch sfeertje. Als je wilt bijkomen na de maaltijd kun je dat doen in de hangmat. Mocht je liever binnen eten vind je een intieme, warme sfeer met vooral veel kleur. Je kunt in de zithoek privé eten, of één van de tafeltjes in de eetkamer kiezen. Probeer vooral de Picanha (dunne lapjes staartstuk), je krijgt dan een steengrill en een bord met picanha en zo kun je het vlees dus exact bereiden zoals je het zelf lekker vindt (laat het er zeker niet te lang op liggen)!

Rua da Aldeia da Colina Lote 9, Algoz

Het eerdere lijstje restaurants in de Algarve gemist, kijk dan hier?!