De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van deze broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), oftewel maisbrood, een stevig en lekker brood met een geheel eigen smaak. De bakliefhebbers onder ons hebben weer een leuk klusje dit weekend, want vandaag geef ik het recept.
Mais werd in Portugal en Spanje geïntroduceerd door walvisvaarders en vissers die vanuit de Nieuwe Wereld deze kant op kwamen. Mais was goedkoop en dit maisbrood begon dan ook ooit als een vast onderdeel van de maaltijd in de armere regio’s van Portugal. Het kost misschien wat moeite om de juiste ingrediënten te vinden, zoals het witte maismeel, maar alleen geel maismeel geeft niet dezelfde smaak of textuur aan het brood en werkt dus minder goed. Bij ons is wit maismeel te krijgen bij de AH (Pan, wit maismeel) en ook de toko heeft het standaard op voorraad.

Een beetje achtergrond over maismeel en maisbloem:
Maismeel: zoals het woord al zegt wordt maismeel gemaakt van mais. Maismeel bevat geen gluten. Wil je er brood mee bakken dan moet je het laten gisten. Dit kan alleen als je het combineert met een ander glutenrijk meel. Maismeel kan wit of geel zijn (en soms zelfs blauw). Welke kleur het meel heeft hangt af van de gebruikte maissoort.
Maisbloem wordt uiteraard ook gemaakt van mais. Maïsbloem is uitgezeefd maïsmeel en bevat daardoor geen zemelen en kiemen. De bloem is geel van kleur en bevat net als het maismeel geen gluten. Daarom kun je ook maisbloem het beste combineren met tarwemeel of bakpoeder. Maisbloem geeft een unieke smaak aan je gerechten en leent zich uitstekend om maisbrood van te maken.
Ik gebruik voor dit recept ‘measuring cups’, hier is tegenwoordig ook makkelijk aan te komen in Nederland.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!













Het lijkt me een heerlijk recept, maar wat is de inhoud van de cup die hier gebruikt wordt? Measuring cups komen n.l. als een set in verschillende maten…
De maten staan er normaalgesproken in. Een cup is 1 cup. Dat is meestal de grootste. Vervolgens heb je 3/4, 2/3, etc.
Hartelijk dank!
Ik respecteer uw visie maar een recept wordt doorgegeven om het na te maken. De leesbaarheid/bruikbaarheid met cups als eenheidsmaat is volgens mij een beperking.
Wat neem je zelf aan als een cup?
Met een cup bedoel ik niet een willekeurig koffiekopje, wat bij iedereen inderdaad een andere maat heeft. Ik gebruik ‘measuring cups’, hier is tegenwoordig ook makkelijk aan te komen in Nederland. Die hebben allemaal eenduidige volume maten. De Action, Blokker, Hema, Dille & Camille, etc verkopen ze gewoon. Ik zal het voor de duidelijkheid ook nog even toevoegen aan het recept, bedankt!
Dit recept ga ik vast even proberen.
Ik merk dat er bij de hoeveelheden met cups wordt gewerkt. Een cup is een volumemaat die niet eenvormig is bepaald.
Ik ben van mening dat iedere keukenpiet momenteel over een weegschaal beschikt. Professioneel worden hoeveelheden zowel droog als vochtig in gr uitgedrukt en dit is voor occasionele keukenpieten ook handig.
Positief bedoeld.
Norbert.
Ik zweer bij die dingen! Maar heb uiteraard ook een keukenweegschaal.