Cabo Girão: “de hoogste klif van Europa”

Ergens halverwege tussen de plaatsjes Câmara de Lobos en Quinta Grande vind je Cabo Girão, een (bijna) verplichte stop voor iedereen die het eiland Madeira bezoekt. Hier bevindt zich een miradouro, oftewel uitkijkpunt, met een panoramisch en adembenemend uitzicht over de zuidkust van het eiland, dat je niet mag missen. Een beetje een durfal moet je echter wel zijn om hier een kijkje te nemen. Dat heeft te maken met iets van glas… Rara, wat zal dat zijn?

Het eiland Madeira is onderdeel van een enorme bergketen, waarvan her en der delen boven de zeespiegel uitstijgen (Madeira is dus zo’n stuk, evenals de andere eilanden in deze eilandengroep). Dit is miljoenen jaren geleden ontstaan, door verschillende aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Maar liefst één derde van Madeira ligt op meer dan 1000 meter hoogte en op veel plaatsen langs de kust zijn de hoogteverschillen enorm tussen klif en oceaan. Zo ook bij Cabo Girão, oftewel Kaap van de Terugkeer.

Cabo Girão  ligt aan de zuidkust van Madeira en is een klif van 589 meter hoog. Het wordt wel eens de hoogste klif van Europa (en de op één na hoogste ter wereld) genoemd, hoewel er in werkelijkheid zes Europese kliffen nog hoger zijn. Dat doet echter niet af aan het wonderschone, panoramische uitzicht dat je hier hebt over de Atlantische Oceaan, Câmara de Lobos en de hoofdstad Funchal. Extra spectaculair is dit uitkijkpunt echter vanwege de glazen vloer op het uitkijkplatform. Mensen met hoogtevrees zullen hier ongetwijfeld niet blij van worden, maar ook zonder hoogtevrees kost het al moeite om naar je voeten, en het uitzicht daaronder, te kijken. Per dag komen hier honderden mensen naar de watermassa onder zich kijken. Wil je het ook meemaken? Het is goed te doen met de auto (het is zo’n 20-30 minuten rijden vanaf Funchal) en is vaak ook onderdeel van de excursies op het eiland.

Cabo Girão

Behalve het water van de oceaan, zie je door de glazen vloer van Cabo Girão ook terrasvormige velden onderaan de rots. Dit worden de Fajãs de Cabo Girão genoemd, landbouwvelden, die vroeger alleen per boot bereikbaar waren. In augustus 2003 werd een kabelbaan geïnstalleerd op de steile helling van het klif, zodat de boeren deze laaggelegen gebieden makkelijker kunnen bereiken. De kabelbaan waarmee je de lager gelegen velden van dichtbij kunt bekijken kost zo’n 5 euro per persoon (retour). Er is tegenwoordig nog een andere manier om beneden te komen, namelijk met de panoramische lift Quinta Grande (Teleféricos & Elevadores Quinta Grande). Deze brengt je in 4 minuten naar beneden en beschikt over een panoramisch raam. Kosten hiervoor bedragen ongeveer €7,50, gratis voor kinderen t/m 11 jaar.

Cabo girao

Niet zo moedig dat je dit alles van boven wilt bekijken? Natuurlijk zijn er ook verschillende bedrijven die boottochten/cruises aanbieden naar Fajã dos Padres of die het passeren onderweg naar andere plaatsen. Dan kun je het allemaal rustig van beneden aanschouwen. In de jachthaven van Funchal vind je deze boten.