Cabo da Roca

Het meest westelijke punt van het Europese vasteland ligt in Portugal. Je hoeft geen hele speciale geografische kennis te hebben om dat te raden. Moeilijker is het misschien om het precieze punt binnen Portugal te gokken. Cabo de São Vicente in de Algarve zou je misschien verwachten, maar dat is het niet. Het is Cabo da Roca, een indrukwekkende kaap even ten westen van Lissabon.

Waar het land ophoudt

Wie vanuit de hoofdstad Lissabon naar het westen rijdt en daar de kust naar boven volgt, komt na een kilometer of veertig bij Cabo da Roca. Deze “kaap van de rots” is, behalve het meest wenselijke punt van het Europese vasteland, vooral een prachtig uitkijkpunt. Op een klif van 140 meter hoogte staar je hier naar de enorme watermassa van de Atlantische Oceaan voor je. Als je je omdraait zie je het groene, glooiende landschap van de Serra da Sintra.

Cabo da Roca

Een stenen monument langs de rand van de klif laat je zien waar je bent. Cabo da Roca staat er op in grote letters, gevolgd door een tekst van de grote Portugese dichter Luís de Camões. “Aqui, onde a terra se acaba e o mar começa“. Dit is een tekst uit zijn belangrijke werk De Lusiaden en het betekent “Hier, waar het land ophoudt en de zee begint”. De kliffen van Cabo da Roca werden tot de late veertiende eeuw gezien als het einde van de wereld. Daarna ontdekten de Portugezen totaal nieuwe werelden via de Atlantische Oceaan.

Vetplantjes

Opvallend, buiten het prachtige uitzicht, zijn de sterke wind en alle kleine vetplantjes op de klif. Deze twee horen trouwens bij elkaar. De constante sterke winden zorgen ervoor dat er alleen lage planten groeien die bestand zijn tegen al het zout dat de wind meevoert. Deze vetplantjes dus.

Tussen de planten door zie je verschillende wandelpaadjes. Natuurlijk probeert iedere bezoeker hier de allerbeste foto te maken en het meest spectaculaire uitzicht te zien, dus zijn er allerlei paden uitgesleten op de klif. Let goed op waar je zelf loopt. Blijf achter de hekken, want er kunnen hier echt nare ongelukken gebeuren.

Cabo da Roca

Farol do Cabo da Roca

Als meest westelijke punt van het Europese vasteland is dit een belangrijke plek voor de scheepvaart. Logisch dat hier dan ook een vuurtoren staat. De Farol do Cabo da Roca heeft een licht dat tot wel 48 kilometer te zien is. Deze vuurtoren uit 1772 was de allereerste ‘echte’ Portugese vuurtoren, dat wil zeggen gebouwd om echt een vuurtoren te zijn. Eerdere vuurtorens in Portugal werden in of op reeds bestaande gebouwen geplaatst. Zoals alle vuurtorens in Portugal is ook deze eigendom van de Portugese marine en wordt nog altijd bemand door drie vuurtorenwachters. Je kan hem vanaf een afstandje te bekijken, maar helaas niet bezoeken.

Cabo da Roca

Cabo da Roca ligt op een half uurtje rijden van het centrum van Sintra. Het is daarom uitstekend te combineren met een bezoek aan de vele bezienswaardigheden daar. Je kan dit eventueel met de bus doen. Tegenover het treinstation van Sintra rijdt de bus van Scotturb, lijn 403, in ongeveer 45 minuten naar Cabo da Roca. Met een eigen auto kan natuurlijk ook. Dan is de weg van Cabo da Roca via Estoril en Cascais naar Lissabon een echte aanrader!

Cabo da Roca

Dol op dit soort uitkijkpunten? Lees dan ook over het meest zuidwestelijke punt van het Europese vasteland! Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.