Vreemde Portugese Gerechten

Elk land heeft wel van die gerechten waarbij je je werkelijk afvraagt waarom ze het eten. Het kan een typisch gerecht voor dat land zijn of gewoon een zaak van andere eetgewoontes. Nou spannen Aziatische landen wat mij betreft de kroon, maar ook Portugal heeft een aantal vreemde gerechten. Vreemd betekent niet standaard vies. Sommige zijn prima te eten, andere vragen om een ‘open mind’ (en een sterke maag). Ik heb er vandaag een aantal voor je op een rijtje gezet.

Volgens mij kent iedereen dat wel. Dat je op vakantie in het buitenland iets van de kaart bestelt, maar eigenlijk geen idee hebt wat je nu precies besteld hebt. Dit kan voor leuke verrassingen zorgen als er iets ondefinieerbaars op tafel wordt gezet. Ik maak je af en toe een beetje wegwijs in de wat vreemdere Portugese gerechten die zeker niet iedereen lekker zal vinden.

Percebes

Deze heb ik al eens eerder genoemd, de eendenmossel. Voor de één een raar ding dat in zee groeit, voor de ander een ware delicatesse. Houd je van vis en zeevruchten, probeer dan zeker dit rare gerecht. Je komt ze niet in heel veel landen tegen. Goedkoop zijn ze niet, ze worden dan ook niet gekweekt, maar (met gevaar voor eigen leven) door lokale vissers geoogst.

Percebes

Polvo seco

Een typisch gerecht uit de Algarve. Men vangt een inktvis en hangt hem dan ongeveer een week in de zon. Als hij fijn uitgedroogd is dan gooien ze hem op de barbecue… Tja, wat moet ik ervan zeggen? Het ruikt behoorlijk sterk en de smaak is ook totaal anders dan wanneer je het op een andere manier klaarmaakt. Verder is het vrij taai… De Portugezen zweren erbij, helemaal met een biertje erbij. Voor ons Nederlanders is het een smaak waar je aan moet wennen, bijna vlezig. Wel lekker!

Arroz de Cabidela

Rijst met kip, ingewanden en bloed. Dit gaat mij net een stap te ver. Volgens manlief is het heerlijk, maar ja, die lust ook bloedworst… Oorspronkelijk een gerecht uit het Noorden van het land, maar het wordt tegenwoordig overal gegeten. Wees gerust, je zult het niet snel op de menukaart zien staan in de toeristische gebieden. Dit is meer iets voor als je er met de auto op uit trekt en ergens in een klein dorpje een lokaal gerecht bestelt. Wie durft?!

Arroz de Cabidela

Salada de ovas

Gekookte viseieren salade. Klinkt appetijtelijk, toch? Ze koken het kuit en snijden er plakken van. Hiermee maken ze een simpele salade met ui en paprika. Soms voegt men er nog gekookte aardappels of bonen aan toe. Misschien heeft iemand het al per ongeluk eens besteld in de veronderstelling dat ze eiersalade (ovos/ovas) bestelden? Toch ook eentje voor de durfals onder ons.

Vreemde Portugese Gerechten

Francesinha

Typisch voor Porto! Dit gerecht staat ertussen aangezien er een hele hoop verschillende dingen op een broodje worden gegooid. Denk daarbij aan chouriço, worst, ham, vleeswaren, bieflapjes en gesmolten kaas. Dit wordt dan overgoten met een tomaten, bier en piri-piri saus en om het af te maken gaat er ook nog een gebakken ei op. En als of dit alles nog niet genoeg was voor een hartaanval wordt het meestal geserveerd met friet. Spoel weg met een biertje.

Francesinha

Fios de ovos

In Portugal zijn ze gek op eigeel, en dan bedoel ik vooral in de vorm van zoetigheid. Je vindt dit bijvoorbeeld terug in de vele zoetigheden die het land rijk is. Je kunt ze zo eten, als toetje, op je taart, als vulling, etc. Fios de ovos zijn eigenlijk een soort eiersliertjes. Heel bewerkelijk om te maken en vol calorieën. Veel meer dan eigeel en suiker is het niet. Probeer het de volgende keer in Portugal maar eens. Je kunt ze in de Algarve ook als lokale lekkernij bestellen, deze heten Dom Rodrigo.

Fios de Ovos

Tremoços

Waar je hier eerder een schaaltje pinda’s zou verwachten, krijg je deze boontjes vaak geserveerd bij je biertje. Een gezonde snack dus. En heel populair in Portugal, deze lupine boontjes. Je stopt er één in je mond, bijt met je tanden het velletje los en dat ‘spuug’ je uit, de rest eet je op. Hier zou men je raar aankijken als je een bordjes boontjes bij je bier kreeg! Niet vies, wel anders. Hierover binnenkort meer!

Tremocos

Farinheira

Een worst gemaakt met bloem, zoals de naam al impliceert (farinha betekent bloem), gemalen peper, paprika, wijn en varkensvet. Daarna wordt hij gerookt. Als je deze worst bakt dan barst hij op een gegeven moment open en komt de vulling naar buiten. Resultaat? Een hele vreemde substantie die je daarna geacht wordt op te eten… Maar ben je dol op worst, dan zeker een aanrader. Het is weer eens iets anders dan de standaard chouriço.

Farinheira

Espada com Banana

De specialiteit van Madeira, zwarte degenvis met banaan. Je zult het op veel menukaarten tegenkomen. Een ietwat vreemde combinatie zo op het eerste gezicht, maar het schijnt te werken. Ik heb het gegeten op Madeira, maar het heeft weinig indruk gemaakt. Kan me niet herinneren dat het verrukkelijk was, maar ook niet dat het oneetbaar was. Gevalletje smaken verschillen denk ik. Maar vreemd is het zeker!

Espada Banana

(Sopa de) Sarapatel

Dit gerecht komst oorspronkelijk uit de (Alto) Alentejo. Sarapatel wordt hoofdzakelijk gemaakt met lam of geit. Verder gaan er longen, lever, hart en ingewanden in, gebakken bloed, reuzel, olijfolie, ui, knoflook, tomaten en wordt het gekruid met laurierblaadjes, paprika, kruidnagels en komijn. Het wordt warm geserveerd, op dunne sneetjes brood. Er bestaat ook een soep variant (zie foto). Niet mijn favoriet… Maar houd je van orgaanvlees, probeer het dan zeker eens!

Sopa de Sarapatel

Ook een leuke (of minder leuke) ervaring met eten tijdens je bezoek aan Portugal? Laat het me vooral weten! Ik wil natuurlijk graag weten wat het was! Natuurlijk zijn er ook volop minder vreemde en erg smakelijke gerechten, kijk maar eens hier. Iets vreemds gegeten dat toch niet zo in de smaak viel? Hier kan je het mee wegspoelen!