Recept: Canja de Bacalhau & Arroz

In afwachting van een zonnige lentedag stond deze Canja de Bacalhau & Arroz op de planning. Tot het dan eindelijk zover was en er een stralend zonnetje werd voorspeld! Precies op tijd voor het maandelijkse bacalhau recept. Het is soep, maar wel eentje die wat minder herfstig aanvoelt, al is het alleen maar door de fris ogende kleuren. En een soep op visbasis is toch altijd wat lichter verteerbaar. Ideaal voor een frisse lentedag. Uiteraard maken we het geheel af met een lekker gepocheerd eitje!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. Ik had alleen rode uien in huis, dus heb die gebruikt. Smaakt net zo lekker, alleen krijgt de soep er een wat andere (minder frisse) kleur van. Op de foto’s zie je de helft van het recept, aangezien wij thuis met z’n tweeën zijn. 😉

Canja de Bacalhau e Arroz

Canja de Bacalhau e Arroz

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen

Je kunt ook prima wat minder soep maken. Ga in elk geval uit van een halve moot bacalhau en één eitje per persoon.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 moten bacalhau

  • 80 gram langkorrelige rijst (arroz agulha)

  • 1 1/2 medium ui

  • 6 tenen knoflook

  • 4 eieren

  • 2 medium wortels

  • 1 bosje verse koriander

  • 1 bosje verse munt

  • 1 laurierblaadje

  • 2 liter water

  • olijfolie

  • 1 bouillonblokje vis (optioneel)

Bereiding

  • Begin met het schoonmaken van de bacalhau. De graatjes en het vel gaan in een steelpannetje, de bacalhau zelf snijd je doormidden (steekt niet heel nauw) en leg je even apart voor later.

    Canja de Bacalhau & Arroz
  • Doe een halve ui en een wortel in plakjes bij de graten in de pan. Voeg er verder het laurierblaadje, wat koriander, een paar blaadjes munt en één teen knoflook aan toe. Bedek alles nu met ongeveer 2 liter koud water, breng aan de kook, en laat het ongeveer 10 á 15 minuten zachtjes koken.

    Canja de Bacalhau & Arroz
  • Snipper in de tussentijd de ui, rasp de wortel op een grove rasp en pers drie teentjes knoflook. Draai de steeltjes van de koriander en snijd deze fijn.
  • Doe een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en koriandersteeltjes op laag vuur glazig. Giet de bacalhau bouillon door een zeef en giet daarna terug in de pan. Zodra de ui glazig is gaat hij bij de gezeefde bouillon in de pan. Pocheer de stukken bacalhau nu in de bouillon op laag vuur tot ze net gaar zijn.
  • Schep de stukken vis dan uit de bouillon en laat ze iets afkoelen op een bord, voor je ze met je vingers in grove stukken/snippers breekt. De bacalhau valt als hij goed gegaard is zo uit elkaar.

    Canja de Bacalhau & Arroz
  • Nu gaat de geraspte wortel bij in de pan. Roer even door en voeg ook de rijst toe. Kook nu met het deksel op de pan in ongeveer 12 minuten gaar. Proef even en breng indien nodig op smaak met wat zout en/of zwarte peper.
  • Zet een pan met water en een flinke scheut azijn op het vuur, verhit dit maar laat net niet koken. Pocheer de eieren hierin gedurende een minuut of vier.
  • Plet in een vijzel twee tenen knoflook samen met wat koriander en een eetlepel olijfolie tot een dunne pasta. Zodra de rijst gaar is gaat het knoflook-/koriandermengsel bij in de pan (je kunt het ook gebruiken om de borden soep mee af te maken/garneren). Roer even goed door en voeg vervolgens de bacalhau flakes toe.

    Canja de Bacalhau & Arroz
  • Serveer de Canja de Bacalhau & Arroz direct met een gepocheerd eitje bovenop elk bord en partjes citroen voor de liefhebber. Garneer het geheel met wat (al dan niet fijngesneden) korianderblaadjes. Lekker met wat Portugees brood om in de soep de dopen.
    Canja de Bacalhau & Arroz
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!