Recept: Açorda de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit keer gebruiken we het als vulling voor in een brood, lekker!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

4 moten bacalhau
500 gram venusschelpjes
pão alentejano
200 ml olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 rijpe tomaat
1 eetlepel tomatenpuree
1 bosje koriander (of peterselie)
zout & peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de schelpjes in een kom met gezouten water en laat ze even staan. Ververs het water regelmatig om alle onzuiverheden eruit te spoelen. Kook je bacalhau tot hij gaar is en schep uit het water. Gooi het kookwater niet weg. Maak je bacalhau schoon en gooi al het vel en de graatjes weg. Doe de schelpjes in het kookwater van de bacalhau en kook kort, tot ze opengaan. Gooi de schelpjes die dichtblijven weg. Bewaar wederom het kookvocht.

Snijd de bovenkant van het brood, alsof je het deksel eraf haalt. Haal nu al het brood eruit en doe dit in een grote kom. Voeg voldoende kookwater toe om er een vochtig mengsel van te maken. Bestrijk de binnenkant van het brood met de helft van de olijfolie en zet in de oven om wat te roosteren.

Snipper de ui en pers de knoflook. Doe dit samen met de rest van de olijfolie in de pan en bak glazig. Pas op dat de knoflook niet aanbrand.  Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Dan kan de in blokjes gesneden tomaat erbij, roer goed om (houd je niet van tomaat, dan kun je ze prima weglaten). Versnipper de bacalhau met je vingers en voeg toe aan de pan. Vervolgens kan ook het broodmengsel erbij. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Haal al het vlees uit de schelpjes en voeg toe aan de pan. Snijd je koriander/peterselie fijn en doe ook dit bij in de pan. Meng alles goed.

Haal je brood uit de oven en schep het brood/vis mengsel er in. Garneer met een restje fijngesneden kruiden en serveer in zijn geheel.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.