Recept: Gaspacho de Bacalhau

Het zomerse weer kwam deze week toch nog even zijn gezicht laten zien! Dus op de valreep nog gauw een licht en makkelijk bacalhau gerecht. Het is een heerlijk fris soepje met bacalhau geworden, ideaal voor op een warme nazomerdag! Net een tikkie anders dan het eerdere gaspacho gerecht dat ik al eens deelde, fijn voor de afwisseling!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Goed voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

1 moot bacalhau
600 gram rijpe tomaten
1 groene paprika
150 gram komkommer
1 ui
2 tenen knoflook
200 gram brood (ongeveer)
400 ml ijswater (ongeveer)
olijfolie
wijnazijn
zout & peper
oregano
knoflookcroutons

Bereiding

Voor het lekkerste resultaat begin je ‘s ochtends al met de voorbereidingen.

Snipper ongeveer een kwart van de groentes (tomaat, ui, paprika en komkommer) voor de garnering. Houd deze apart.

Ontdoe de tomaten van hun velletje. Dit gaat het makkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen.

Snijd de groentes in blokjes en doe ze in een ruime kom. Pers hier de knoflook boven uit en roer goed door. Snijd je brood in hetzelfde formaat (ongeveer) blokjes als je groente en voeg ook dit toe. Breng op smaak met een snufje zout en versgemalen peper. Voeg twee eetlepels azijn en twee eetlepels olijfolie toe aan het mengsel en hussel alles goed door elkaar. Giet er nu het water bij en zet afgedekt in de koelkast zodat alle smaken goed in kunnen trekken.

Leg de bacalhau in een pan met water en breng op hoog vuur aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag. Kook de vis een minuut of vijf op laag vuur. Schep de bacalhau met een schuimspaan uit de pan en laat hem op een bordje wat afkoelen. Zodra de vis voldoende is afgekoeld kun je het vel en de graten verwijderen. Trek vervolgens met je vingers de vis in grove stukjes. Pak een koekenpan en giet hier een scheutje olijfolie in. Verwarm dit rustig en voeg dan de bacalhau snippers toe. Bak ze lichtjes bruin.

Haal je groentes uit de koelkast en giet/schep alles in een keukenmachine of blender. Maal zo fijn mogelijk. Is de consistentie je te dik? Voeg dan gewoon wat meer (ijskoud) water toe. Indien gewenst kun je het mengsel voor het serveren door een zeef drukken voor een nog fijner resultaat.

Giet de gaspacho in borden of kommen en bestrooi met de apart gezette groentes en gebakken bacalhau snippers. Maak af met wat verse of gedroogde oregano en/of knoflook croutons.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.