Bijzonder Slapen: Casa Manuel Espregueira e Oliveira

Een waar pareltje midden in het centrum van Viana do Castelo! Casa Manuel Espregueira e Oliveira bevindt zich in een prachtig betegeld pand dat met respect voor de originele details verbouwd en ingericht is. Met als resultaat een charmant en karakteristiek hotel met veel aandacht voor detail en een relaxte stijl en sfeer. En dat alles midden in het historische centrum van Viana do Castelo.

Casa Manuel Espregueira e Oliveira

Casa Manuel Espregueira e Oliveira werd in 1900 overgenomen door de illustere Dr. Luíz Augusto de Oliveira, dokter, militair en groot verzamelaar van kunstwerken. Hij woonde daar met zijn gezin tot aan zijn dood in 1927, waarna het eigendom automatisch werd overgedragen aan zijn zoon, Manuel Espregueira e Oliveira, die ook een illustere en gerespecteerde figuur was in de stad Viana do Castelo.

Hij schonk op zijn beurt (in aanloop naar zijn dood) alles, om de wens van zijn vader te vervullen, in 1949 aan het Stedelijk Museum van Viana do Castelo. De volledige inboedel, bestaande uit waardevolle kunstwerken, een uitgebreide aardewerk collectie en meubels in verschillende stijlen, is tot op de dag van vandaag te bewonderen in het Museu de Artes Decorativas de Viana do Castelo (Largo de S. Domingos) na hier naar te zijn overgebracht, na de dood van Manuel Espregueira e Oliveira in 1953.

De huidige eigenaren kochten het pand in 2004 en voelden sterk de behoefte om het in oude staat te herstellen tot het waardevolle kunstwerk dat het is. Maar ook omdat het een aanwinst voor de stad zou kunnen zijn om bezocht te worden door iedereen die van kunst, geschiedenis en cultuur houdt. Casa Manuel Espregueira e Oliveira is dus een gerenoveerd 19de-eeuws herenhuis met een interessante geschiedenis. Alles aan het interieur ademt een klassieke stijl, geaccentueerd door de hoge plafonds met plafondlijsten en lange gordijnen.

Er bevinden zich zes suites, een bibliotheek, een woonkamer, een eetkamer en een balkon met uitzicht op Santa Luzia in het pand. Het uitgebreide ontbijt wordt dagelijks geserveerd in de woonkamer of op het balkon, met een spectaculair uitzicht op de tuin en de Monte de Santa Luzia en het belangrijkste monument van de stad, het Santuário de Santa Luzia, een fraaie koepelkerk uit de twintigste eeuw. Overal waar je kijkt zie je de liefde voor het pand en de aandacht voor detail terug. Van de prachtige azulejos op de facade tot de houten uitbouw aan de achterzijde van het pand.

Aangezien het midden in het historische centrum ligt, kun je niet direct voor de deur parkeren. Maar het personeel helpt je bij aankomst met tekst en uitleg (en een parkeerplaats). Je zult je auto tijdens je verblijf niet nodig hebben aangezien zo goed als alle bezienswaardigheden zich op loopafstand bevinden. Zowel Alda als Tiago doen er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Na het inchecken vertelt Tiago ons allereerst alles over de historie van het pand en de bijzondere originele eigenaar en stelt dan voor om ons met de baggage te helpen. Het pand beschikt namelijk niet over een lift.

Casa Manuel Espregueira e Oliveira

Vervolgens nemen we een kijkje in de prachtige tuin. Een oase van groen en rust, midden in de stad. Ik kan me zo voorstellen dat het hier heerlijk toeven is hoogzomer! Ook vanuit hier kijk je uit op Monte de Santa Luzia. Hoe romantisch wil je het hebben op een zoele zomeravond?! Flesje wijn erbij en niets meer aan doen! Na onze verkenningstocht in het hotel besluiten we op ons gemak door de stad te struinen.

Aangezien het een kleinschalige accommodatie is (en het eind oktober is) komen we geen andere gasten tegen in het hotel. Dit versterkt het speciale gevoel alleen nog maar meer. De volgende ochtend worden we verwend met een uitgebreid ontbijt op het inpandige balkon. Een aanrader als je in de stad bent!

Neem voor meer informatie en/of boekingen zeker eens een kijkje op de website of Booking.com.