Bijzonder Slapen: Casa Modesta

Als wij in de Algarve zijn slapen we standaard bij familie in Albufeira. Helaas woont de desbetreffende familie op letterlijk drie meter afstand van de barstraat… Ben je wel eens in Albufeira geweest dan kun je je waarschijnlijk iets voorstellen bij de ontzettende herrie ’s avonds/’s nachts. Wat voor ons dus zeer slechte nachtrust betekent. Uitgerust terugkomen van vakantie kennen wij dan ook eigenlijk niet…

Dus wat wij vaak doen, is op vakantie in onze vakantie! Voor de nodige rust en een goede nacht slaap, heerlijk en oh zo nodig. Dit jaar viel mijn keus, naast een aantal dagen Porto, op deze fijne B&B in Quatrim do Sul. Ik volgde ze al een tijdje op Instagram vanwege de geweldige architectuur en jaloersmakende plaatjes (aanrader!) en wou er graag eens slapen. Na eerst even goed de weersverwachtingen te hebben bestudeerd (het was koud en regenachtig) vond ik gelukkig nog een vrije kamer voor onze gewenste data. Hoe fijn!

Inchecken was ’s middags dus konden we ’s ochtends nog mooi benutten voor een aantal andere uitstapjes in de buurt. Casa Modesta ligt tussen Olhão en Fuseta in, met uitzicht op het natuurpark Ria FormosaWij kozen voor een bezoek aan de Pego do Inferno en een rondje, plus lunch, in Olhão. Na we onze buikjes vol hadden gegeten reden we richting onze slaapplek voor de nacht. Niet te ver van de bewoonde wereld, maar heerlijk rustig gelegen.

We werden warm welkom geheten door Carlos en Sallvador, zie foto’s hierboven (wij zijn dol op gezellige hondjes!). En onder het genot van een kopje koffie werd ons rustig en zonder haast een en ander verteld/uitgelegd. Een korte rondleiding wees ons de keuken, het zwembad en de eetzaal voor het ontbijt de volgende ochtend. En toen konden we onze kamer (inclusief privé hangmat) bekijken. Deze was net zo mooi als verwacht. Wij blij! Het is toch altijd maar afwachten of iets in het echt net zo mooi is als op die foto’s op social media…. Natuurlijk moesten we ook ons dakterras, de moestuin en andere hoekjes allemaal ontdekken.

Het leuke is dat het een echt familiebedrijfje blijkt te zijn. Het oorspronkelijke huis (voor de renovatie) dat hier stond was van de overgrootouders van Carlos (en broers/zussen). Het is dus al vele jaren in de familie en het is lang bewoond geweest door verschillende generaties van diezelfde familie. Al die fijne herinneringen mochten niet verdwijnen en na een poos leeg te hebben gestaan besloten ze er werk van te maken en het familiehuis te transformeren tot een unieke B&B, met een persoonlijk tintje. Dit werd gedaan door de zus van Carlos (neem hier een kijkje: PAr).

Dat tintje komt overal in terug. In de kleine details, maar bijvoorbeeld ook in de avondmaaltijd. Deze kun je apart bij boeken. Je krijgt dan een driegangenmaaltijd klaargemaakt door de familie. Dit kan bijvoorbeeld door oma, vader/moeder of een zoon zijn. Maar je krijgt gegarandeerd een huisgemaakte Portugese maaltijd. Zo stond bijvoorbeeld toen wij er waren ’s avonds de verse granola, voor de volgende ochtend, in de oven (in de gezamenlijke keuken).

Bijzonder slapen: Casa Modesta | Saudades de Portugal

Dat het onder architectuur is verbouwd zie je aan alles. Modern met een eigenzinnig randje. En toch voelt het niet heel on-Portugees. Misschien dat dat wat te maken heeft met kleur/materiaal gebruik, de prachtige ligging met uitzicht over Ria Formosa, of de moestuin voor je deur? In de kamers zie je hier en daar kurkaccenten terug, er staan typische Portugese schaaltjes en kannetjes. En naast dat geweldige uitzicht heb je natuurlijk gewoon Portugese buren. Die de was ophangen of in de tuin rommelen. Ook blaft er in de verte af en toe een hond, voor dat typische Portugese plattelandsgevoel.

We hebben weinig meer gedaan ’s middags. Lekker een beetje aanrommelen, de hangmat testen, een verkwikkende douche en na onze zware lunch hadden we ’s avonds genoeg aan een wijntje en een kaasje (hoe romantisch). Nadat ik nog even sterren heb liggen kijken in de hangmat doken we er op tijd in. Wat een rust, daar moeten we natuurlijk optimaal van profiteren voor we weer terug naar Albufeira moeten!

’s Ochtends was ik als eerste wakker. Heerlijk in mijn pyjamabroek in de hangmat. Ik vind dat toch zo rustgevend… Tegen de tijd dat Fernando wakker werd was ik aangekleed en klaar voor het ontbijt. En wat voor een ontbijt! Heerlijk fruit uit eigen tuin, lokale producten en werkelijk waar voor elk wat wils. Ik eet graag stevig Portugees brood met (wederom Portugese) kaas in de ochtend, geen probleem. Fernando houdt meer van zoetigheden, ook geen probleem. Verder waren er diverse vleeswaren, yoghurt, huisgemaakte granola, noem maar op. Koffie, thee, melk en verse jus stonden ook paraat.

Na dit stevige ontbijt besloten we de fiets te pakken en naar Fuseta te fietsen voor de nodige beweging. Fietsen staan vrij ter beschikking voor de gasten en het is heerlijk fietsen in de omgeving (daarover later meer). Naast fietsen zijn er meerdere leuke activiteiten te doen in de directe omgeving, informeer gerust bij Carlos en hij vertelt je graag over de mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vogels kijken of een bezoek aan een olijfboomgaard met proeverij.

Er zijn verschillende soorten kamers met privé patio (inclusief hangmat) of gedeeld balkon. Verder is het een kleinschalige accommodatie, dus het aantal kamers is beperkt. Wij waren niet de enige gasten, maar hebben weinig andere mensen gezien, heerlijk. Wellicht is dit in de zomermaanden anders, als het zwembadweer is. Maar dan nog overheerst het relaxte gevoel. Al met al een echte aanrader!

It’s all in the details hier! Ook enthousiast geworden en meer weten over dit bijzondere plekje? Neem dan een kijkje op de website! Boeken doe je direct via de website of hier!