Bijzonder Slapen: Casa de Sezim

Soms geef ik er de voorkeur aan in een stad zelf te verblijven en soms slaap ik liever buiten de stad. Dit is ook deels afhankelijk van een accommodatie. Deze prachtige roze quinta met zijn historische uitstraling, op een klein kwartiertje rijden ten zuidwesten van Guimarães, trok mijn aandacht toen ik een overnachtingsplek zocht. Casa de Sezim valt onder de categorie turismo rural (plattelandstoerisme) en maakt deel uit van ‘Solares de Portugal’.

Solares de Portugal is a unique concept that was introduced to promote quality tourist accommodation in manors houses of character and, at the same time, preserve the rich legacy of Portugal’s architectural and cultural heritage.

Casa de Sezim is een landhuis uit de 18de eeuw. De eerste vermeldingen dateren zelf al uit 1376 en vermelden alleen een versterkte toren. Het is duidelijk een oud gebouw en de inrichting sluit daar geheel op aan. Houd je dus van strak en modern, dan is dit waarschijnlijk niet de meest ideale plek voor jou. Het hele pand heeft een bepaalde charme en ziel, die zich ook uitstrekt richting de tuinen.

Het landhuis is al zeven generaties in handen van dezelfde familie. Het gebouw is in 1982 geclassificeerd als monument van gemeentelijk belang. De grootste transformatie van het huis vindt pas plaats in de 19de eeuw, door architect en kunstenaar August Roquemont. Hij was degene die verantwoordelijk was voor de aankoop van het Franse Züber-behang dat de muren van het hoofdgebouw bedekt.

Een echt juweeltje om even helemaal op te laden en tot rust te komen. Zodra je richting de roze toegangspoort rijdt voel je het al. We parkeren de auto en melden ons bij de receptie. De eigenaar zelf staat erachter en hij loopt ook met ons mee naar onze kamer. We hebben een uurtje om ons te settelen en wat rond te kijken voor de wijnproevrij op het programma staat.

Casa de Sezim

Casa de Sezim is een prachtige historische wijnmakerij, die omgeven wordt door wijngaarden. De wijngaarden bevinden zich zowel boven als onder de quinta op de glooiende hellingen. De productie van wijnen begon in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze maken tegenwoordig zeven verschillende wijnen. Ik proef er drie. De eigenaar zelf verzorgt ook de proeverij, in prima Engels, en proeft gezellig mee. Heerlijk relaxed op de veranda/het koloniale balkon, met uitzicht op de tuin en wijngaarden. Ze produceren ongeveer 200.000 flessen wijn per jaar.

Zo roze als alles aan de voorkant van de quinta is, zo groen is alles aan de achterkant! Vanaf het koloniale balkon kijk je uit over de tuinen, de glooiende wijngaarden en bosrijk gebied. Een ware oase van rust. In de tuin bevindt zich onder andere een zwembad voor de gasten. Aangezien wij hier eind oktober verblijven is het niet bepaald zwemweer. Maar een wandeling door de tuinen is altijd mogelijk. We worden vergezeld door de hond des huizes.

De quinta beschikt dus nog steeds over zeldzaam Frans behang uit de 19de eeuw met verschillende scènes en landschappen uit de geschiedenis. Alle andere decoratie is geïnspireerd op dit prachtige Züber-behang, dat de historische muren van de zitkamers in het hoofdgebouw bedekt. Er zijn mensen die alleen hiervoor al een bezoek brengen aan Casa de Sezim. Mocht je niet de tijd of behoefte hebben hier te overnachten, dan kun je ook terecht voor een rondleiding/proeverij alleen. Wat op zich al een aanrader is.

Ze hebben zes tweepersoonskamers en twee familiekamers met antieke decoratie, het is een beetje alsof je wordt ondergedompeld in vervlogen tijden. Ook de inrichting van de kamers is namelijk geinspireerd op het bijzondere behang in de zitkamers. Onze kamer bevat naast een zeer ruim slaapgedeelte ook nog een soort zitkamer met aangrenzende badkamer. Ik open de ramen met uitzicht op de binnenplaats en een aangenaam briesje waait naar binnen. “s Avonds kun je ze afsluiten met houten shutters om eventueel ongewenst licht buiten te houden.

Zoals je op de foto’s kunt zien zat het weer ook de volgende dag niet echt mee. Maar het was aangenaam genoeg om buiten te ontbijten. Maar mocht dat niet het geval zijn, dan kan er uiteraard binnen gegeten worden. Er zijn verschillende algemene ruimtes om gebruik van te maken. En mocht het in de donkere maanden van het jaar erg fris worden ’s avonds, dan is er een grote openhaard om bij te zitten. Lekker met een boek op de bank. Er is een kast vol boeken (zie hierboven) om uit te kiezen.

Casa de Sezim

Ze zijn ook af te huren voor bruiloften en partijen. Volg ze voor mooie plaatjes hiervan op Instagram. Neem voor meer informatie en/of boekingen een kijkje op de website of booking.com.

* R. de Sezim, 4811-909 Guimarães, Portugal