Bijzonder Slapen: Casas da Ria

We sliepen als eens in een boomhut en een oude getijdemolen voor ons jubileum. Hoe overtref je zoiets nog…? Toch vond ik ook voor dit jaar iets heel bijzonders, slapen op een woonboot midden in het Ria Formosa natuurgebied! Rustig dobberend op het water met uitzicht op/rondom een natuurgebied. Hoe romantisch wil je het hebben?! Casas da Ria werd het.

Casas da Ria is een geheel Portugees familiebedrijf(je), 100% ecologisch, zelfvoorzienend, verwarmd en verlicht door zonne-energie en heeft een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het is een catamaran met slaapcapaciteit voor vier personen, met ongeveer 30m2 aan binnenruimte. Je hebt binnen een slaapkamer met een tweepersoonsbed, een klein badkamertje met wasbak, douche & toilet en een kitchenette met keukentafel die kan worden omgebouwd tot een slaapplek voor de twee extra personen. Daarnaast zijn er uiteraard de buitenruimtes. Als je de schuifdeur in de keuken opent stap je op je terras met tafel voor twee. Boven is er nog een ruim dakterras, waar je heerlijk kunt loungen of zonnen.

Het boothuis is verankerd en de motoren zijn verzegeld, dus je kunt er helaas niet mee uit varen. Speciaal hiervoor hangt er een klein rubberbootje aan de zijkant. Dus wil je even aan land om boodschappen te doen of uit eten te gaan ’s avonds, dan heb je die optie. Ook leuk om gewoon een rondje mee te varen in de nabije omgeving, Fernando was helemaal in z’n element. 😉 Wij hadden bewust laat en uitgebreid geluncht, zodat het aan land gaan in principe niet nodig was en we volop van ons verblijf op de boot konden genieten.

We werden opgepikt op de pier en inclusief bagage naar de woonboot gevaren. Onderweg kregen we alvast wat uitleg en informatie over de omgeving. Ook op de woonboot zelf werd alles rustig uitgelegd, wel zo handig. Zo ligt er biologisch afbreekbare zeep/shampoo in de badkamer en is er speciaal afwasmiddel in de keuken. Verder is het toch ook wel handig om te weten welk sleuteltje precies waarvoor dient. We vulden de koelkast met meegebrachte etenswaren en drinken en pakten onze koffertjes uit. Laat het genieten maar beginnen!

Er stond een behoorlijk stevige (frisse) wind dus even lekker zwemmen of in zwemkleding zonnen op het dakterras was er niet bij. Maar buiten op het terras genieten van de zonsondergang, onder het genot van een wijntje en wat kaas en charcuterie als avondmaaltijd kan prima. Zodra de zon onder is schieten we gewoon even een extra vestje aan. Het is en blijft natuurlijk november, Algarve of niet. Maar wat een rust en prachtig uitzicht rondom. Daar doet de temperatuur niets aan af! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om aan boord je avondmaaltijd te koken, alle benodigdheden hiervoor vind je in de kitchenette.

Toen we gingen slapen waren we even bang voor veel vliegverkeer/lawaai van de luchthaven, maar dat viel gelukkig reuze mee! Je ziet de vliegtuigen in de verte landen op Faro. Je kijkt zo over het water uit op de stad (in de verte). ’s Ochtends tijdens de zonsopkomst hebben we even de gordijnen en balkondeur van de slaapkamer geopend om te genieten van het kleurrijke (en vroege) begin van de dag. Daarna gingen ze snel weer dicht om nog even heerlijk verder te slapen.

De boot draait naar gelang de getijden, dus het is een soort verrassing wat je uitzicht is bij het openen van de gordijnen!

Casas da Ria is echt de ultieme plek om even helemaal tot rust te komen en volop te genieten van wat de Algarve te bieden heeft! Bijkomend voordeel was dat we rustig aan konden doen ’s ochtends, de check-out had geen haast. Je bent sowieso afhankelijk van de getijden, want met eb kan het bootje je uiteraard niet komen halen. Wij kozen ervoor om eenmaal aan land ergens op Ilha de Faro te gaan brunchen voor we onze weg vervolgden.

Ze hebben twee verschillende locaties, één voor de zomer en één voor de winter. In de zomermaanden ligt de woonboot voor anker midden in de baia da Culatra. En in de wintermaanden vind je hem bij Praia de Faro, met uitzicht op het natuurgebied en de hoofdstad van de Algarve. Ook zijn er leuke extra’s (bij) te boeken! In het hoogseizoen geldt er een minimumverblijf van twee nachten. Aangezien wij er begin november sliepen, lagen we voor anker bij Ilha de Faro.

Casas da Ria

Neem voor meer informatie en/of boekingen een kijkje op de website of Booking.com.