Fietsen: Ria de Aveiro

Het is donderdag, dus we stappen weer op de fiets! Vandaag rijden we langs de Ria de Aveiro, ongeveer een uur rijden ten zuiden van Porto. Op de foto hierboven zie je me in actie. Als je nu denkt “wat zit die beroerd op haar fiets”, dat klopt! Ik had wat moeite met het vastzetten met mijn zadel ;-). Maar het is goed gekomen.

De Ria de Aveiro is een groot binnenmeer bij de stad Aveiro, omringd door verschillende lagunes. Een beetje natuurkenner weet dat dergelijke gebieden erg populair zijn bij vogels. Laat ik nu zelf ook een zwak hebben voor deze beestjes, dus ik had een fantastische ochtend op de fiets.

Het fietspad dat we deze dag gebruikten heet zeer toepasselijk “Cicloria”. Dit is eigenlijk het verlengde van een route die we de dag ervoor reden, van Porto naar Furadouro (voor het verslag van die fietstocht kijk hier). Helaas is het weer opnieuw hopeloos, dus we starten niet bij ons hotel in Furnadouro, maar een stuk verderop, buiten het dorp Murtosa. We volgen daar het fietspad, wat op dit punt bestaat uit een stevige zandweg, die ons in noordelijke richting langs de Ria de Aveiro leidt.

Fietsen: langs de Ria de Aveiro

Later, als ik ook eindelijk mijn zadel fatsoenlijk vast hebt laten zetten door een sterke man, verandert het zandpad in een verharde weg (de EM1388). Aan onze linkerhand zien we het meer, waarin hier en daar gevist wordt, en aan onze rechterhand vlakke weilanden, waar allerlei soorten vogels rondvliegen. We komen een veld tegen waarin een enorme groep ooievaars bij elkaar staat. Ik verpest ieders fotomoment door te enthousiast te gillen, waardoor ze geschrokken wegvliegen. Handig…

We blijven alsmaar de weg langs het water volgen en zien op een gegeven moment een dorp aan de andere oever liggen. Dit is Torreira, de eindbestemming van onze fietsroute. Om daar te komen zullen we het water moeten oversteken en dat kan door middel van de brug Ponte da Varela. Het lukt me eindelijk fatsoenlijk op tijd te schakelen en de goede kant op, dus lekker licht trappend beklim ik deze brug. Daarna begint het dan toch te regenen, dus nadat we onze waterdichte jassen aangetrokken hebben, gaan we in volle vaart in de richting van Torreira.

Aveiro en ook de Ria de Aveiro is bekend om de zogenaamde moliceiros. Dit zijn de traditionele boten, waarvan ik aanvankelijk dacht dat ze alleen nog voor toeristen gebruikt werden, maar die nu gewoon nog de standaard vissersboten blijken te zijn. In Torreira liggen deze prachtig gekleurde boten bij elkaar. Ik probeer ze op de foto te zetten, maar de donkere wolkenlucht maakt het zo goed als onmogelijk. Dit is het beste dat ik voor elkaar krijg…

Fietsen: langs de Ria de Aveiro

Het idee was om verder te fietsen naar São Jacinto, maar het regent te hard. We stappen hier in de bus en laten ons rijden. In São Jacinto wacht bij restaurant A Peixaria de meest fantastische lunch die ik me maar kan wensen. We eten percebes (eendenmosselen), sardientjes, octopus en twee enorme gegrillde vissen. Hier moet je echt een keer naar toe, ook als je niet de fietstocht hebt gemaakt. Hoewel een beetje beweging bij zo’n lunch natuurlijk niet weg is…

Fietsen: langs de Ria de Aveiro

Ik maakte deze tocht met de fiets en ondersteuning van A2Z Adventures. Kijk op hun website voor meer informatie! Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.