Coimbra heeft er een “secret” bij! Midden mei kreeg ik de gelegenheid met de vrouwen van het atelier “Saco da Baixa” onder leiding van Gil (medewerker van het Museum voor Wetenschappen van de Universiteit van Coimbra), enkele dagen vóór de officiële opening, een bezoek te brengen aan het “Gabinete de Curiosidade”.
Deze compleet nieuw ingerichte ruimte, in één van de historische gebouwen (oud universitair ziekenhuis) in de Alta (bovenstad) zou weliswaar slechts 1% innemen van de totaliteit aan tentoonstellingsruimtes, maar bleek echt het ontdekken waard omdat het zeker 3000 stukken telt van over heel de wereld.
Bij de officiële opening op 18 mei 2022 werd aangekondigd dat dit museum zeker van nationaal belang zou kunnen zijn. De unieke stukken die in het bezit zijn van de universiteit zijn dan niet langer alleen toegankelijk voor de leden en studenten van de universiteit, maar ook voor andere bezoekers. En toeristen natuurlijk ook.
De inrichting van de “Sala Carlos Ribeiro” is als een kers op de taart van het museum. Carlos Ribeiro was een internationaal befaamde geoloog, politicus en auteur van meerdere wetenschappelijke werken. Hij reisde Europa rond in de 19e eeuw om zijn kennis te vergroten, pionierswerk te leveren en deze te delen met andere wetenschappers.
Het rariteitenkabinet heeft zeer zeldzame stukken, waaronder verscheidene opgezette wilde diersoorten, uitzonderlijk opgehangen aan het plafond. Zo kan je een buik van een immens grote krokodil bewonderen. Daarnaast meerdere embryo’s van zowel mens als dier in bokalen op sterk water, Siamese tweelingen bij geitjes en andere beesten, misvormde kokosnoten, rare vogels en Afrikaanse maskers die macht en gezag afdwingen.
Vele van de unieke stukken zijn al eeuwen in het bezit van de universiteit en nooit eerder vertoond. Nu pronken ze in de vele vitrines aan de wand en lokken de bezoekers voor aandacht. Iedereen zal zeker genieten van een bezoek aan deze bomvolle, maar zeer sfeervolle ruimte, met sfeervol muziek- en lichtspel. Vele objecten roepen vragen op: “Wat zou dit zijn?” Vragen die onbeantwoord zouden blijven ware het niet dat Gil ons de nodige informatie kon geven.
Wij mochten tot slot één voorwerp uitkiezen en kregen hierover een toelichting. Maar kiezen was al een moeilijke opdracht. We liepen als kinderen in het rond en we keken ons de ogen uit de kop. Uiteindelijk koos ik een keramieken beeldje van een barende vrouw met twee ondersteunende personen. Ik vroeg me af sinds wanneer en waarom onze cultuur deze hurkhouding had getransformeerd naar lighouding waarbij de zwaartekracht toch uitgeschakeld wordt. Dat stemde me even droevig.
Maar dan werd er teken gedaan dat onze ontdekkingsreis in het kabinet voorbij was en dat de overige zalen ook nog aan bod moesten komen. Ai, deze andere ruimtes gingen we door met een snelle blik links en rechts. De eerdere ervaring van al die rariteiten in het kabinet bleef nog lang beklijven en ik nam me voor snel terug te keren.
Ik fantaseerde later op de avond nog dat het heel interessant zou kunnen zijn in deze ruimte een overnachtingsmogelijkheid te bieden waarbij elk voorwerp om middernacht tot leven zou komen en een mystiek verhaal zou vertellen. Vast ook gekeken naar “A night in the museum”? Dat zou pas een exclusief verblijf zijn in deze universiteitsstad, niet? Wie weet!
Met dank aan Gil voor de overzichtsfoto.
Marieleen is sinds augustus 2019 heerlijk “reformada” en heeft dus tijd (en zin) om elke eerste zaterdag van de maand allerlei ontdekkingen in Coimbra te delen. Plus natuurlijk haar enthousiasme en liefde voor de stad!