Compleet Coimbra: Gratis Musea in Coimbra

Het is altijd even afwegen welk thema ik ga kiezen voor de volgende blog over Compleet Coimbra. Het verrast me hoe de toeristen en bezoekers er vanuitgaan dat er slechts genoeg bezienswaardigheden te vinden zijn voor een bezoek van één dag. Niks is minder waar. De volgende musea loop je zo voorbij.

Deze tentoonstellingsruimtes liggen allen heel centraal in de Baixa (benedenstad). Als je vertrekt aan de Portagem (tegenover de brug met Santa Clara) kom je ze in deze volgorde tegen. Ideaal voor een regendagje of voor liefhebbers van musea zonder overdonderd te zijn.

Museu Municipal de Coimbra

De Rua de Ferreira Borges is de toeristische straat en je kan je ogen de kost geven aan de vele souvenierswinkeltjes, ware het niet dat er ongeveer halfweg een opmerkelijke en originele gevel, met gietijzeren structuur en ornamenten, roze buitenschilderwerk in goede staat, afsteekt tegen de omliggende huizen die het met minder allures moeten doen. Eerder in gebruik als pakhuis (armazém) en kledingfabriek zijn er binnenin nog originele structuren te zien.

Het gebouw, dat op nr 85 ligt, is op Art Nouveau geïnspireerd, een eerder zeldzame architectuur in deze stad. Het heeft twee ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen (op het gelijkvloers). Daarboven is er een zaal met permanent tentoongestelde Portugese schilderwerken uit de 17e, 18e, en 19e eeuw,  beeldhouwwerken en verschillende stukken keramiek van het nalatenschap van de Conimbricense medicus, collectioneur en filantroop Telo de Morais.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. Zaterdags van 10.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 18.00 uur.

De tijdelijke tentoonstellingen zijn dus gratis, voor de overige zalen betaal je een kleine bijdrage. Meestal liggen er ook toeristische foldertjes op het salontafeltje beneden die je kunnen inspireren voor een wandeltour.

Raadpleeg de website voor meer informatie.

* Edifício Chiado, 3000-180 Coimbra

Sala Da Cidade

Net voorbij de kerk van Santa Cruz, aan het einde van de voetgangersstraat, draai je rechts mee en kan je via een weinig opvallende ingang, in de vroegere eetzaal van de broeders van het Santa Cruz klooster terecht. Het klooster zelf dateert uit de16 eeuw. Hier worden door de stad tijdelijke, meestal bescheiden tentoonstellingen aangeboden. Ze zijn vooral gericht op historische thema´s. De zaal zelf toont ons, door bij de herinrichting enkele oorspronkelijke elementen te respecteren, een mooi zicht op de gewelven, evenals oude tegels.

Bij de ingang zit en dame om je te verwelkomen. En er ligt ook een schrift waarin je je mening kwijt kan. Openingsuren: Dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur.

* R. Olímpio Nicolau Rui Fernandes 54, 3000-274 Coimbra

CAV – Centro De Artes Visuais

Het in de jaren ´80 en ´90 georganiseerde festival “Encontros de Fotografia” leidde ertoe dat er in de oude zalen van wat eens de Inquisitie rechtbank was, een Centrum voor Visuele Kunst vorm kreeg. Naast video- en fotografie tentoonstellingen, komt ook de schilder- en tekenkunst aan bod, net zoals modern vormgegeven beeldhouwwerk.

De tentoongestelde werken kunnen gerealiseerd zijn door zowel nationaal als internationaal (on)gekende artiesten. Het is de moeite waard tijdens een bezoek aan Coimbra hier op het pleintje even andere open deuren/poorten binnen te gaan. Historisch gezien een belangrijke locatie: hier werd over het leven van vele Joden en de niet-christenen beslist tijdens de Inquisitie. Wie zoekt kan nog een oude Joodse waterput vinden.

Check de website voor meer informatie: eind december 2021 nog in de maak. De tentoonstelling is gratis en het is er meestal heel rustig.

Openingsuren: dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 19.00 uur.

* Pátio Inquisição 6, 3000-221 Coimbra

Wie graag ten volle wil genieten van een stadsbezoek aan Coimbra, mag me altijd mailen op marieleenb.pt@gmail.com. Ik neem jullie graag mee op ontdekkingstocht om mijn enthousiasme voor de stad met jullie te delen.


Marieleen is sinds augustus 2019 heerlijk “reformada” en heeft dus tijd (en zin) om elke eerste zaterdag van de maand allerlei ontdekkingen in Coimbra te delen. Plus natuurlijk haar enthousiasme en liefde voor de stad!