Gratis in Lissabon: musea

Hoe goedkoper hoe beter vinden wij Nederlanders toch? Dan is het goed te weten dat je in Lissabon volop van kunst kunt genieten zonder er een cent voor te betalen. Je moet alleen even weten waar je moet zijn. En dat vertel ik je! In de serie “Gratis kunst in Lissabon” krijg je iedere week een nieuwe tip! Vandaag: gratis musea.

Gratis musea

In Lissabon vind je gratis musea in drie categorieën: altijd gratis, iedere zondag gratis of iedere eerste zondag van de maand gratis. Daarnaast mag je in een hoop musea gratis naar binnen met de zogenaamde Lisboa Card. Daar moet je eerst natuurlijk wel voor betalen, maar omdat het je toch een hoop geld kan schelen, laten we ook deze musea zien. Persoonlijk zou ik vooral naar het Berardo, het MUDE en het Museu do Azulejo gaan. Maar aangezien mijn smaak niet die van iedereen is: hier een overzicht per categorie.

Altijd gratis

Museu Colecção Berardo: prachtig museum met moderne kunst. Vooral ook mijn favoriet vanwege het prachtige gebouw. Je vindt het in de wijk Belém, naast het Monasteiro dos Jerónimos.

Museu da Electricidade (EDP): dit museum vertelt je van alles over energie: hoe Lissabon vroeger van energie werd voorzien, hoe Portugal nu op zoek is naar groene energie, autootjes die op zonne-energie rijden enzovoort.

MUDE: het museum rond design en mode. Meubels, jurken, lampen, kussens en nog veel meer, tentoongesteld in een indrukwekkend oud bankgebouw.

MUDE

Iedere zondag gratis

Museu Calouste Gulbenkian: de bijzondere persoonlijke collectie van de rijke Armeense zakenman Calouste Gulbenkian tentoongesteld. Kunst uit de oudheid (uit het oude Griekenland, Rome, maar ook China en Japan) en Europese kunst van de elfde tot en met de twintigste eeuw.

Museu da Marioneta: dit poppenmuseum is gratis als je er zondagochtend binnengaat. Je vindt er poppen uit bijvoorbeeld Azië, Afrika en Brazilië en leert alles over de geschiedenis en het gebruik van de poppen.

Eerste zondag van de maand gratis

Museu do Azulejo: museum rond het bekende Portugese tegelwerk

Museu do Chiado / Museu Nacional de Arte Contemporânea: hedendaagse kunst in steeds wisselende exposities. Schilderkunst, fotografie, installaties: hier kun je van alles en nog wat tegenkomen van de Portugese kunstenaars van nu.

Museu da Música: muziekmuseum met volop instrumenten, maar ook muziek in de iconografie en allerlei andere zaken rond het thema muziek

Museu Nacional da Arte Antiga: museum met veel middeleeuwse schilderkunst, maar bijvoorbeeld ook beeldhouwwerken, meubels, keramiek en textiel uit dezelfde periode.

Museu Nacional dos Coches: koetsenmuseum met bijvoorbeeld de koetsen van verschillende Portugese koningen en koninginnen, maar ook twee koetsen van pausen (let op: tussen 12 en 22 mei gesloten!)

Museu Nacional de Arqueologia: archeologie museum, gevestigd in het Mosteiro dos Jerónimos met onder andere egyptische vondsten en een aanzienlijke collectie romeinse mozaïeken.

Casa-Museu Dr. Anastácio Gonçalves: de collectie van Dr. Anastácio Gonçalves tentoongesteld: Portugese schilderkunst uit de negentiende en twintigste eeuw, chinees porselein en Portugese meubelstukken maken onderdeel uit van de collectie.

Museu de Arte Popular: in Belém gelegen museum dat de volkskunst van verschillende Portugese regio’s tentoonstelt. Je leert er veel over de etnografie van Portugal.

Museu Nacional de Etnologia: dit museum laat vooral veel zien van de etnologie van voormalig Portugese koloniën als Angola, Mozambique en Kaap-Verdië, maar ook van Portugal zelf.

Museu Nacional do Teatro: werkelijk alles wat je maar kan verzinnen rond het thema theater: kostuums, pamfletten, bladmuziek, rekwisieten en meer.

Museu Nacional do Traje: kostuummuseum waar je kunt zien hoe de Portugezen zich kleedden van de achttiende eeuw tot nu.

Azulejo museum

Lisboa Card

Met de Lisboa Card kun je 26 musea en monumenten gratis bezoeken. Je koopt de kaart voor 24, 48 of 72 uur. Als je ouder dan 15 bent betaal je respectievelijk € 18,50, € 31,50 of € 39,00. Ben je onder de 15 dan zijn de kosten € 11,50, € 17,50 of € 20,50. Afhankelijk van hoeveel musea je wilt bezoeken (en of je in Lissabon bent op de eerste zondag van de maand) kan deze Lisboa Card een aanzienlijke besparing opleveren. De plaatsen waar je gratis terecht kunt met de Lisboa Card zijn:

Torre de Belém, Mosteiro dos Jerónimos, Casa Museu Dr. Anastacio Gonçalves, Museu do Chiado, Museu Antoniono, Museu Bordalo Pinheiro, Museu da Cidade, Museu da Música, Museu de Etnologia, Museu do Ar, Museu do Teatro Romano, Museu EDP, Museu Nacional da Arte Antiga, Museu Nacional de Arqueologia, Museu Nacional do Azulejo, Museu Naciona do Teatro, Museu Nacional do Traje, Museu Nacional dos Coches, Palácio Nacional da Ajuda, Panteão Nacional

Daarnaast zijn er nog een aantal musea, monumenten en activiteiten waarmee je korting krijgt met de Lisboa Card. Voor het volledige overzicht van wat je krijgt met de Lisboa Card klik je hier.