De sardientjes van 2015

Ieder jaar, in de maand juni, worden in Lissabon de Festas da Lisboa gevierd. Feesten waar versierde straten, muziek, optochten en natuurlijk lekker eten centraal staan. Twaalf jaar geleden ontstond de gewoonte om de feesten aan te kondigen door middel van een pamflet met daarop de traditionele Portugese sardientjes afgebeeld. Ieder jaar andere sardientjes. En sinds vijf jaar mag de hele wereld mee doen om een sardientje te ontwerpen voor het pamflet. Dit zijn de winnaars van dit jaar!

In 2009 en 2010 werden illustratoren en ontwerpers uitgenodigd om een sardientje te ontwerpen, maar sinds 2011 wordt een internationale wedstrijd, het Concurso Sardinhas Festas de Lisboa, uitgeschreven waar wie dan ook aan mee mag doen. Al meer dan vijfentwintigduizend sardientjes werden sinds die tijd ingestuurd.

De deelnemers gebruiken allerlei middelen, technieken, kleuren en stijlen. De afgelopen jaren hebben we dus allerlei sardientjes voorbij zien komen: als voetballer, met graffiti gespoten, met een politiek thema, in 3D… Je kunt het zo gek niet bedenken. Op de pagina sardinhas.festasdelisboa.com vind je de mooiste sardientjes tussen 2003 en 2013.

Sardinhas 2015

Dit jaar kregen de deelnemers een thema mee: “A minha vida dava uma sardinha” (my life could be a sardine). Uit duizenden inzendingen werden uiteindelijk deze vijf sardientjes als winnaar uitgeroepen. Van links naar rechts:

Sardinha Vasco Santana, gemaakt door de Portugees Delfim Ruas (verschillende technieken)

Sardine lifesaver, gemaakt door de Italiaanse Marta Sorte (digitaal)

Fisherman, een schildering van de Fransman Martin Jarrie

O Vendedor de “Mines”, een tekening van de Portugees Rui Fazenda

Santo António do fogareiro, van de Portugees Alberto Faria (digitaal)

Naast de prijs van tweeduizend euro per persoon, zijn de winnende sardientjes dus ook het symbool van de feesten van dit jaar. De sardientjes die niet wonnen, maar ook de moeite waard zijn, zullen worden tentoongesteld tijdens de Festas de Lisboa. Meer over deze feesten volgt binnenkort!

In 2013 werd het 10-jarig jubileum van de sardientjes als symbool van de Festas de Lisboa gevierd. Ter ere daarvan werd een geweldig boek uitgebracht met de mooiste sardientjes van de afgelopen tien jaar. Het boek heet “500 sardinhas” en is vrijwel overal uitverkocht, maar hier is het (ten tijde van het schrijven van dit artikel) nog te koop!

500 sardinhas