De Mooiste Portugese Natuurparken

Dat je lekker op het strand kan liggen in Portugal weet iedereen. Maar over de prachtige natuurparken, met bijzondere bloemen, planten en dieren hoor je een stuk minder. Hier een impressie van mijn favoriete Portugese natuurparken, die je naar het noorden, midden en zuiden van het land brengen.

Parque Nacional da Peneda-Gerês

In het uiterste noorden van Portugal vind je het enige natuurgebied in Portugal dat de titel “Parque Nacional” draagt. Peneda-Gerês is mijn favoriet vanwege de enorme veelzijdigheid. In een 70.000 hectare tellend gebied van bergen, rotsen, watervallen en bossen leven vele verschillende vogels, vleermuizen (vijftien soorten!), herten, paarden en andere dieren. Daarnaast liggen er heerlijke traditionele dorpen, waar je sporen vindt van bijvoorbeeld de steentijd, de Romeinen en de Middeleeuwen. Niet missen: het dorpje Pitões das Júnias en de espigueiros (huisjes om de maïs vrij van muizen in te drogen) van Soajo.

Parque Peneda-Gerês

Parque Natural da Serra da Estrela

In de Serra de Estrela zette ik jaren geleden voor het eerst voet op Portugese bodem. Het is ook nog altijd de enige plek waar ik ooit een skilift zag (dat ligt aan mij natuurlijk, hè…). Hier bereik je de hoogste top van het Portugese vasteland (die heet Torre) op 1993 meter hoogte. In de winter ligt er dus sneeuw en kun je er skiën. In de zomer is het een prachtig begroeid en bloeiend berglandschap met koele meren waar je je heerlijk in kunt verfrissen. En dit gebied heeft zijn eigen hondenras, de cão da Serra da Estrela, een geweldige, grote, harige waakhond. Niet missen: wandel over de prijswinnende loopbrug over de Ribeira da Carpinteira in Covilhã en eet de kaas van de Serra da Estrela in Celorico da Beira.

Parque Serra da Estrela

Parque Natural da Sintra-Cascais

Ten noordwesten van Lissabon licht het schilderachtige natuurpark van Sintra-Cascais. Hier slinger je het ene moment de heuvels op onder het dichte bladerdek van de bomen en rijd je even later langs kilometers kustlijn. Dit natuurpark staat bol van de bezienswaardigheden en natuurschoon. Hoewel het qua fauna niet kan tippen aan de andere natuurparken die we hier noemen, is dit een paradijs voor de liefhebbers van bloemen en planten. En natuurlijk kom je er sprookjesachtige paleizen en villa’s tegen. Niet missen (als ik alle geweldige monumenten even buiten beschouwing laat): de woeste golven tegen de rotsen van de Boca do Inferno (Cascais) en de markt in São Pedro de Penafarrim (iedere tweede en vierde zondag van de maand).

Parque Sintra-Cascais

Barragem de Alqueva

Oké, ik smokkel een beetje. Dit gebied heeft namelijk niet de status van natuurpark bij het Instituto de Conservação da Natureza e das Florestas. Maar het is mijn favoriete gebied als het om landschappen gaat en dus vind ik het een soort van gerechtvaardigd dat ik het toch in deze lijst zet. Alqueva is een enorm stuwmeer in de Alentejo, gevolg van de Alqueva dam, dat omringd wordt door de meest geweldige slaperige dorpjes en adembenemende vergezichten. De stuwdam zelf is zeer indrukwekkend, maar er gaat toch werkelijk niets boven het Alentejaanse landschap. Niet missen: sterren kijken, je zicht is hier fantastisch! Dit gebied is door de Unesco als eerste ter wereld uitgeroepen tot Starlight Tourism Destination!

Alqueva

Parque Natural da Ria Formosa

Ik ga altijd eerder voor bergen dan voor zee, maar dit natuurpark is te bijzonder om niet te noemen. De talloze eilandjes voor de oostkust van de Algarve zijn enerzijds een oase van rust, maar anderzijds een plek waar je van alles kunt doen: snorkelen, kanoën, vers gevangen vis eten of vogels spotten bijvoorbeeld. Je leest meer over dit natuurgebied rond Faro en Olhão in een eerder artikel. Niet missen: flamingos kijken bij Ludo en verse venusschelpen kopen van een visser op het strand (je herkent het doordat de visser tot zijn liezen in het water staat en met een stok op de grond lijkt te stampen).

Ria Formosa