Recept: Feijão Preto à Brasileira

Origineel geen Portugees, maar een Braziliaans recept (zoals de naam al doet vermoeden). Maar je komt het in Portugal regelmatig tegen op het menu. Ik kreeg per mail het verzoek voor dit recept. En aangezien ik het zelf ook erg lekker vind en met enige regelmaat maak (geen Picanha zonder Feijão Preto en rijst) heb ik hem gelijk ingepland. Wel een goed idee eigenlijk. Zo maak je het dus makkelijk eens zelf, want moeilijk is het niet!

Feijão Preto à Brasileira

Feijão Preto à Brasileira

Feijão Preto à Brasileira

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 5 Stemmen

Het lekkerste is om gedroogde zwarte bonen te gebruiken die je zelf een nachtje laat weken.

Categorie: » BijgerechtKeuken: BraziliaansMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 800 gram gekookte zwarte bonen – beetgaar

  • 40 gram bacon

  • 40 gram chouriço

  • 1 stuk spekvet/zwoerd

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 60 ml witte wijn

  • runderbouillon

  • 1 rijpe tomaat (zonder vel)

  • 2 volle eetlepels tomatenpuree

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 laurierblaadje

  • piri-piri

  • zout & peper

Bereiding

  • Zet een steelpan op het vuur en doe hier een beetje olijfolie in. Voeg hier de gesnipperde ui, geperste knoflook en het laurierblaadje aan toe. Bak op middelhoog vuur, terwijl je af en toe roert, tot de ui glazig is. Snijd in de tussentijd de bacon en chouriço in stukjes (hoe groot of klein je ze zelf wilt). Ontvel vervolgens de tomaat. Dompel hem voorzichtig onder in kokend water en leg hem dan in een kom ijskoud water. Nu kun je het velletje makkelijk verwijderen. Ontdoe hem ook van alle zaadjes en snijd dan in stukjes.
  • Voeg zodra de ui glazig is de bacon, chouriço, tomaat en het stukje spekvet/zwoerd toe. Roer en kook op matig vuur totdat de tomaat zijn vorm begint te verliezen. Als alles lekker gaar is geprutteld kan de tomatenpuree, eventueel een drupje piri-piri, de zwarte bonen (incl. vocht als je bonen uit blik gebruikt), de witte wijn en 60 ml bouillon erbij. Breng op smaak met een beetje zout en peper, maar houdt in gedachten dat de bonen, de chouriço en de bacon/het spek al gezouten zijn. Proef eerst even voordat je iets toevoegt. Roer alles even goed door, dek af en kook zo’n 25 minuten op laag vuur. Voeg wat water of runderbouillon toe als het te droog wordt.
  • Zodra de bonen klaar zijn en een fijne dikte hebben, verwijder dan de zwoerd en het laurierblaadje. Serveer als bijgerecht met rijst bij bijvoorbeeld picanha.

    Feijão Preto à Brasileira
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!