Recept: Fogaças de Alcochete

Deze fogaças de Alcochete zijn traditionele koekjes uit het dorp waar ze hun naam aan danken. Het recept is ontstaan ter ere van Nossa Senhora da Atalaia. De geur en smaak van kaneel vallen gelijk op, maar het zijn geen kaneelkoekjes. Ook zijn het geen gebruikelijke knapperige koekjes, maar ze hebben een lichtelijk chewy binnenkant. Verder zijn ze wat aan de zware kant (letterlijk) en zodra je een hap neemt proef je het vleugje citroen. Lekker!

Fogaças de Alcochete

Fogaças de Alcochete

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen
Categorie: – KoekjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 250 gram bloem

  • 70 gram boter (kamertemperatuur)

  • 175 gram açúcar amarelo (rietsuiker)

  • 5 eetlepels water (lauw)

  • 1 eetlepel kaneel

  • 1 grote citroen

  • 1 snufje anijszaad

  • 1 eidooier

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 180°C graden.
  • Pak een beslagkom en doe hier de boter, het water en de suiker in. Klop dit alles met een mixer tot een romig geheel. Zeef je bloem en voeg toe. Dan kan ook de kaneel, het snufje anijszaad en de rasp van de citroen erbij. Mix opnieuw tot je een mooi glad deeg krijgt dat niet aan je vingers blijft plakken.
  • Bedek een bakplaat met een vel bakpapier. Vorm bolletjes (ongeveer 40 gram) van je deeg en leg ze op de bakplaat. Breek een eitje en scheid het eiwit van de dooier. Je kunt nu, indien gewenst, met een vork of een vormpje (bijvoorbeeld een appelsnijder) voorzichtig een kruis of ander patroon in het bolletje drukken. Klop de dooier wat los en bestrijk de bolletjes deeg ermee.
  • Bak de koekjes in 15 à 20 minuten af op 180°C graden, tot ze goudbruin en gaar zijn.

    Fogaças de Alcochete
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Variatietip: je kunt in plaats van de vijf lepels water ook vijf lepels lauwe melk gebruiken.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!