Recept: Fogaças de Alcochete

Deze fogaças de Alcochete zijn traditionele koekjes uit het dorp waar ze hun naam aan danken. Het recept is ontstaan ter ere van Nossa Senhora da Atalaia. De geur en smaak van kaneel vallen gelijk op, maar het zijn geen kaneelkoekjes. Ook zijn het geen gebruikelijke knapperige koekjes, maar ze hebben een lichtelijk chewy binnenkant. Verder zijn ze wat aan de zware kant (letterlijk) en zodra je een hap neemt proef je het vleugje citroen. Lekker!

Goed voor ongeveer 12 koekjes.

Ingrediënten

250 gram bloem
70 gram boter (kamertemperatuur)
175 gram açúcar amarelo (rietsuiker)
5 eetlepels water (lauw)
1 eetlepel kaneel
1 grote citroen
snufje anijszaad (poeder)
eidooier

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Pak een beslagkom en doe hier de boter, het water en de suiker in. Klop dit alles met een mixer tot een romig geheel. Zeef je bloem en voeg toe. Dan kan ook de kaneel, het snufje anijszaad en de fijngesneden rasp van de citroen erbij. Mix opnieuw tot je een mooi glad deeg krijgt dat niet aan je vingers blijft plakken.

Bedek een bakplaat met een vel bakpapier. Vorm bolletjes (ongeveer 40 gram) van je deeg en leg ze op de bakplaat. Breek een eitje en scheid het eiwit van de dooier. Je kunt nu, indien gewenst, met een vork of een vormpje (bijvoorbeeld een appelsnijder) voorzichtig een kruis of ander patroon in het bolletje drukken. Klop de dooier wat los en bestrijk de bolletjes deeg ermee.

Bak de koekjes in 15 à 20 minuten af op 180 graden, tot ze goudbruin en gaar zijn.

Bom apetite!

Variatietip: je kunt in plaats van de vijf lepels water ook vijf lepels lauwe melk gebruiken.

Fogaças de Alcochete

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.