Recept: Croissant à Moda do Porto

Laten we beginnen met de naam in het Portugees, want een croissant is en blijft natuurlijk iets dat voor ons verbonden is aan Frankrijk. In het Portugees noemen ze ze naast croissant ook wel croassã of croassão. De Portuguese variant op deze Franse heerlijkheid is toch net een tikkie anders. De Croissant à Moda do…

Lees verder

Recept: Broa de Avintes

Broa de Avintes

Broa de Avintes is een donkerbruin, zeer compact brood met een uitgesproken, intense, zoetzure smaak, gemaakt met maïs- en roggemeel (en soms honing). Het is een van de meest traditionele broodsoorten in Portugal en wordt veel gegeten in het noorden van het land. Na het bakken wordt het met bloem bestoven. Het heeft meestal de…

Lees verder

Recept: Folar de Maçã & Amêndoa

Folar de Maçã & Amêndoa

Ik vind het altijd leuk om voor Pasen een typisch, uiteraard Portugees, paasbrood te bakken. Deze Folar de Maçã & Amêndoa stond al langer op mijn lijstje, dus dit jaar bak ik speciaal voor de paasdagen (in navolging van de eerdere recepten) dit super smakelijke Portugese paasbrood. Lekker met appel en amandelen erdoor, voor de…

Lees verder

Recept: Coroa de Bacalhau

Coroa de Bacalhau

Het klipvis recept van deze maand staat geheel in het teken van de aankomende feestdagen. We maken deze keer namelijk een kerstkrans met bacalhau. Uiteraard een eetbare (brood)krans! Al zou hij niet misstaan als decoratie, het oog wil ook wat. Deze coroa de bacalhau kun je zowel op de kersttafel of als hapje bij de…

Lees verder

Recept: Pão de Queijo

Pão de Queijo

Alweer een aantal maanden geleden had ik op sociale media gepolst of er interesse was in dit recept. Het heeft even geduurd, maar bij deze! Pão de Queijo, of Braziliaanse kaasbroodjes, zijn absoluut een must voor kaasliefhebbers. Van oorsprong dus een Braziliaans recept, maar je ziet ze ook regelmatig in Portugal voorbij komen. En laat…

Lees verder

Recept: Arrufadas de Batata Doce

Arrufadas de Batata Doce

Zoete aardappel, lekker en ook nog gezond! Het is namelijk een groente en geen familie van de normale aardappel. De zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. En in Portugal zul je het regelmatig op de kaart tegenkomen. Zo gaat het bijvoorbeeld goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima…

Lees verder

Recept: Fogaça da Feira

Fogaça da Feira

Fogaça da Feira is een traditioneel zoet brood uit Santa Maria da Feira, in het noorden van Portugal. Het vormt de basis voor het Festa das Fogaceiras dat morgen (jaarlijks op 20 januari), ter ere van São Sebastião, plaatsvindt in Santa Maria da Feira. De ietwat aparte vorm van het brood verwijst naar de torens…

Lees verder

Recept: Broa de Milho Amarelo

Broa de Milho Amarelo

De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van deze broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), oftewel maisbrood, een stevig en lekker brood met een geheel eigen smaak. Ook dit typische brood heeft verschillende variaties. Eerder deelde ik al eens één basis recept, vandaag maken we de variant met geel maismeel;…

Lees verder

Recept: Pão Recheado com Alheira

Pão Recheado com Alheira

Deze week maken we Pão Recheado com Alheira. Een lekker gevuld brood, dat ook nog eens leuk is om op tafel te zetten! De basis voor de vulling is alheira, een Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van gevogelte. Ook is hij vaak gerookt, wat voor een typische smaak zorgt. Het woord alheira is…

Lees verder

Recept: Tiborna Alentejana

Tiborna

Dit is zo simpel en zo ontzettend lekker! Tiborna is een term die wordt gebruikt in het westen van het Iberisch schiereiland, met name in de Portugese Alentejo en Spaanse Extremadura. Het verwijst naar brood geroosterd in de oven en vervolgens gedrenkt in (nieuwe) olijfolie. Tiborna leent zich namelijk uitstekend om de ​​nieuwe olijfolieoogst te…

Lees verder

Recept: Pão de Torresmo

Pão de Torresmo

Pão de Torresmo is een hartig soort brood, met stukjes zwoerd (buikspek). Dit klinkt misschien niet direct appetijtelijk… Maar de Portugezen zijn dol op alles wat van het varken komt en dat zul je weten ook. Ik zou het denk ik eerder kaantjes of knabbelspek noemen. Het zijn geen rauwe stukjes natuurlijk. Lekker met een…

Lees verder

Recept: Broa de Milho com Chouriço

Broa de Milho com Chouriço

De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van deze broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), een stevig en lekker maisbrood met een geheel eigen smaak en textuur. Eerder gaf ik al eens het recept voor dit typisch Portugese brood, vandaag maken we het met een smakelijke twist! Namelijk Broa…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Doce de Ovos

Rabanadas com Doce de Ovos

Een heerlijk recept voor de kerstdagen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. De basis van…

Lees verder

Recept: Bola Doce Mirandesa

Bola Doce Mirandesa

De Bola Doce Mirandesa wordt in Portugal voornamelijk rond Pasen gegeten. Een beetje zoals onze paasstol, maar dan met andere smaken. Het is meer een zoet brood dan echte zoetigheid, ook al zit er suiker en kaneel in. Dit komt doordat de basis van het recept brooddeeg is. Wil je dus eens wat anders serveren…

Lees verder

Recept: Broa de Milho

Broa de Milho

De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van deze broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), oftewel maisbrood, een stevig en lekker brood met een geheel eigen smaak. De bakliefhebbers onder ons hebben weer een leuk klusje dit weekend, want vandaag geef ik het recept. Mais werd in Portugal en Spanje…

Lees verder

Recept: Prego no Pão

Deze Prego no Pão is eigenlijk een beetje het zusje van de bifana. Net zo lekker, maar door het gebruik van rundvlees toch net weer anders. Het is een beetje de belichaming van de Portugese “tasca”. Biertje erbij en klaar. In die tascas gebruiken ze uiteraard geen biefstuk, maar wat goedkopere stukken rundvlees zoals bijvoorbeeld…

Lees verder