Recept: Queijo de Ovelha Gratinado

Queijo de Ovelha Gratinado

In Portugal gebruiken ze meestal queijo de ovelha curado (amanteigado) om in de oven klaar te maken. Vooral in de Alentejo is dit iets dat je regelmatig tegenkomt op de menukaart. Ze hebben hier volop keus aan lekkere regionale kaasjes namelijk. Daarnaast worden de meeste kaasjes in Portugal aan de lucht gedroogd, waardoor er een…

Lees verder

Recept: Empadas de Alheira

Empadas de Alheira

Vandaag maken we een simpele versie van de Empadas de Alheira, oftewel Portugese pasteitjes met een speciale worstsoort. Hoe gek ze ook zijn op hun zoetigheden, ze hebben ook een aantal lekkere hartige hapjes (salgados). Hier moeilijk te krijgen, dus maken we ze gewoon zelf! Nou ben ik persoonlijk niet de grootste fan van worst,…

Lees verder

Recept: Bifanas à Moda de Lisboa

Wie bij het zien van deze foto’s geen trek krijgt… Nog zo’n super simpel, maar oh zo lekker Portugees recept, Bifanas à Moda de Lisboa! Oftewel (kort door de bocht) een broodje varkensvlees. Klinkt niet bijzonder misschien, maar je zult zien dat je je vingers erbij opeet. Vergeet vooral de dikke klodder mosterd niet om…

Lees verder

Recept: Croquetes de Alheira & Grelos

Croquetes de Alheira e Grelos

Portugese kroketten! Ze smaken alleen wel totaal anders dan onze Hollandse. Ze heten croquetes en vallen in de categorie salgados, oftewel hartige hapjes. Hiervan vind je vaak een bescheiden assortiment, naast alle zoetigheden, in een pastelaria. Je kunt ze natuurlijk ook lekker zelf maken en fijn variëren met de vulling. Deze Croquetes de Alheira &…

Lees verder

Recept: Pão de Queijo

Pão de Queijo

Alweer een aantal maanden geleden had ik op sociale media gepolst of er interesse was in dit recept. Het heeft even geduurd, maar bij deze! Pão de Queijo, of Braziliaanse kaasbroodjes, zijn absoluut een must voor kaasliefhebbers. Van oorsprong dus een Braziliaans recept, maar je ziet ze ook regelmatig in Portugal voorbij komen. En laat…

Lees verder

Recept: Paté de Chouriço

Paté de Chouriço

Eerder gaf ik al eens het recept voor een lekkere zelfgemaakte sardientjes paté en wat andere smakelijke Portugees getinte opties voor bij de borrel. Vandaag komt daar deze Paté de Chouriço bij. Wederom een lekker huisgemaakt smeerseltje. Bijkomend voordeel is dat het in vijf minuten gemaakt is, met weinig ingewikkelde ingrediënten. Ideaal voor als je…

Lees verder

Recept: Salada de Ovas

Salada de Ovas

Wat mij betreft niet direct het meest aantrekkelijke (linksom of rechtsom) bord eten, maar Fernando smult ervan. Salada de Ovas is gekookte viseieren salade. Klinkt appetijtelijk, toch? Ze koken de kuit en snijden er plakken van. Hiermee maken ze een simpele salade met ui en paprika. Soms voegt men er nog gekookte aardappels of bonen…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Amêijoas

Pataniscas de Amêijoas

Als het op pataniscas aankomt is de variant met bacalhau (klipvis) waarschijnlijk de bekendste. Maar je kunt er zoveel meer mee! Eerder deelde ik al verschillende recepten met vlees of vis, vandaag maken we ze met venusschelpjes. Deze pataniscas de amêijoas zijn een lekkere snack voor tussendoor of eet ze als avondmaaltijd met een frisse…

Lees verder

Recept: Bolinhas de Alheira

Bolinhas de Alheira

Een soort Portugese bitterballen, maar dan anders. De basis is alheira, een Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van gevogelte. Ook is hij vaak gerookt, wat voor een typische smaak zorgt. Het woord alheira is afgeleid van het Portugese alho, dus ook knoflook kan je in deze worst verwachten. Met als resultaat smakelijke bolinhas de alheira! Goed…

Lees verder

Recept: Ovos Rotos

Ovos Rotos

Ovos Rotos is eigenlijk een typisch Spaans recept (huevos rotos), maar het wordt ook in Portugal gegeten. Simpel gezegd gebakken aardappeltjes, uien en dunne plakjes rauwe ham, met gebakken eieren erop. Een snel en makkelijk gerecht voor op die dagen dat je niet veel tijd hebt, een soort comfort food. Het is de bedoeling dat…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Enchidos de Porco Preto

Pataniscas de enchidos de Porco Preto

Vandaag maken we wederom pataniscas, een soort hartige pannenkoekjes (fritters). Lekker voor tussendoor of als avondmaaltijd met een frisse salade en rijst. De meest gangbare variant is die met bacalhau, maar ze smaken ook heerlijk met andere hoofdingrediënten. Dit Pataniscas de Enchidos recept is ideaal als je nog wat restjes charcuterie (enchidos) over hebt na…

Lees verder

Recept: Coxinhas de Bacalhau

Coxinhas de Bacalhau

Eerder deelde ik al eens een recept voor coxinhas met eend. Vandaag maken we dit hartig hapje met bacalhau. Coxinhas zijn kort gezegd een soort van luxe gevulde aardappelkroketjes. Het is een van oorsprong Braziliaans hapje, maar je ziet ze in elke pastelaria in Portugal. De variant die je daar het meest ziet is de…

Lees verder