Recept: Ovos Rotos

Ovos Rotos is eigenlijk een typisch Spaans recept (huevos rotos), maar het wordt ook in Portugal gegeten. Simpel gezegd gebakken aardappeltjes, uien en dunne plakjes rauwe ham, met gebakken eieren erop. Een snel en makkelijk gerecht voor op die dagen dat je niet veel tijd hebt, een soort comfort food. Het is de bedoeling dat de dooiers zacht blijven, zodat ze lekker over de aardappelen lopen. Dit is ook waar de naam van dit gerecht vandaan komt: “gebroken/gescheurde eieren”.

Volgens mij werkt dit ook prima tegen een kater! 😉

Ingrediënten

1 chouriço
4 eieren
1 ui
3 aardappelen
verse koriander
zout & peper

Bereiding

Schil om te beginnen je aardappels en snijd ze vervolgens in blokjes of partjes. Je kunt ook prima gehalveerde krieltjes (in schil) gebruiken. Er zijn zelfs recepten waar ze als basis patat gebruiken. Zet een pan met gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Kook nu de aardappelblokjes in een minuut of tien gaar. Giet ze zodra ze gaar zijn af en zet opzij. Snipper de ui.

Zet een koekenpan op het vuur met hierin een scheutje olijfolie. Snijd je chouriço in kleine stukjes en bak in de olijfolie goudbruin. Zodra je chouriço een mooi kleurtje begint te krijgen gaan de aardappelblokjes en de gesnipperde ui bij in de pan. Schep alles goed om en breng op smaak met zout en peper. Bak nog even door zodat ook je aardappelblokjes een beetje kleur krijgen.

Breek je eitjes nu boven de pan en laat op laag vuur rustig gaar worden. Snijd wat koriander (of peterselie) naar smaak fijn en strooi voor het serveren over het gerecht. Eet er voor je gezonde dosis groente een lekkere salade bij!

Bom apetite!

Variatietip: Je kunt met dit ‘recept’ alle kanten op. Vervang de chouriço bijvoorbeeld eens door plakjes rauwe ham bovenop de eieren te leggen. Ook lekker met zoete aardappel in plaats van gewone aardappel.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.