Groen, Groener, Groenst

Een van de redenen waarom ik zo verliefd ben op het noorden van Portugal is door de groene stoere plekken die je nog in de natuur kunt vinden. Alles is daar nog zo ruig! De wegen zijn ruig, de natuur is ruig en voor de geïnteresseerden… de mannen zijn ook ruig! We spraken af met enkele vrienden, namen de jeep en vertrokken richting Castelo de Paiva.

De langste hangende voetgangers brug ter wereld ‘staat’ nu te hangen in het noorden van Portugal en het is werkelijk een plaatje! Denkend dat we de 516 meter lange Ponte 516 Arouca zouden gaan overbruggen, die dan ook nog eens 176 meter hoog was… We waren er volledig op gekleed! Maar wat bleek…? Dat het enkel voor de lokale bevolking was tijdens het eerste weekend. Wat nu? Nou, in het noorden van Portugal (de vinho verde streek) was die keuze snel gemaakt!

Kroegentocht! En wat was dat heerlijk en alweer veel te lang geleden. Een glaasje vinho verde hier (met een kaasje), een biertje (met een presunto) daar… de hele middag letterlijk van cafeetje naar cafeetje! Goed, we hebben niet dezelfde aantal kilometers gelopen als voordien afgesproken maar, samen aan tafel… wat hadden we dit gemist!

Groen

Overal waar we heen gingen hoefden we nooit de volle pot te betalen, dit omdat we een gitaar bij ons hadden en zo overal een deuntje konden zingen. Live muziek doet altijd wonderen! Tussen al die vrolijkheid ben ik zelfs ten huwelijk gevraagd… vond zijn vrouw alleen iets minder grappig!

Na langer dan een jaar zoveel fysieke afstand te moeten hebben houden, is het einde echt in zicht! De oudere mensen in de kleine dorpen zijn fier op de vaccinaties die volop aan de gang zijn… Je kon het overal horen en voelen, de mensen missen elkaar…

Kaartjes voor de oversteek van de brug koop je vooraf online.

Foto: VetK2O3


Bárbara is geboren en getogen in Portugal. Na jaren in België te hebben gewoond en gewerkt waagde ze in 2017 de stap terug naar haar thuisland. Nu woont ze nabij Porto en werkt ze als gids in Porto. Ze krijgt ook nu nog steeds kippenvel van dat Portugees getreuzel.