Groen in Lissabon

In de stad is het groen vaak ver te zoeken. Maar gelukkig zijn er parken om even een beetje frisse lucht op te snuiven. Ook in Lissabon vind je mooie, groene plekken om voor even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Hier kan je bijzondere planten vinden of gewoon lekker uitrusten op een bankje. Kijk mee naar deze drie mooie tuinen van Lissabon.

Estufa Fria

Echte plantliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze kassen van het Parque Eduardo VII. Er groeien honderden verschillende plantensoorten van over de hele wereld. Tussen al dit groen stromen kleine watervallen, beekjes en meren, terwijl de vogels rondfladderen. De Estufa Fria is in drie zones verdeeld: Estufa Fria (het koude deel), Estufa Quente (het warme deel) en de Estufa Doce (het zoete deel).

Estufa Fria

De Estufa Fria, waar je binnenkomt, is het oudste en belangrijkste deel. Dit deel heeft een lagere temperatuur door het dak van houten latjes. In de winter worden de planten zo tegen sterke temperatuurwisselingen beschermd, in de zomer bieden dezelfde latjes bescherming tegen de zon. Tegen de regen beschermt het dak niet, ontdekte ik zelf. Maar gelukkig zijn er genoeg grote bladeren om onder te schuilen!

Het warme deel, Estufa Quente, heeft een glazen dak. Als je door al het groen loopt mis je misschien de aangegeven overgang tussen de zones, maar geloof me, je voelt het gelijk. Het is hier een stuk warmer en broeieriger en dat maakt de groei van hele andere plantensoorten mogelijk. Hier zie je vooral tropische soorten, bijvoorbeeld koffie- en mangoplanten.

Mijn favoriete deel is de laatste en kleinste zone. In de Estufa Doce vind je allerlei soorten cactussen en vetplanten. Van groot tot klein en van sober tot uitbundig met gekleurde bloemetjes.

Standaard kaartjes kosten €3,10 en heb je een Lisboa Card dan is de entree gratis. Ook op zon- en feestdagen is de toegang, tot 14.00 uur, gratis.
Openingstijden zomer: van 10.00 tot 19.00 uur.
Openingstijden winter: van 10.00 tot 17.00 uur.

Jardim Botânico da Ajuda

Deze botanische tuinen bestaan sinds 1768 en zijn ontworpen door een Italiaanse botanicus, Domingos Vandelli. Dit deed hij in opdracht van de Marquês de Pombal, die na de aardbeving van Lissabon de hele stad transformeerde. Het zijn daarmee de oudste tuinen van Lissabon. Je ziet hier duidelijk Renaissance invloeden in de terrassen op de heuvel, met drie fundamentele elementen: stenen, planten en water. De ornamenten in de tuin hebben veel barokke invloeden, zoals de centrale bron en de trap. Als ik er ben staan de prachtige paarse jacaranda’s vol in bloei. Het geurt en kleurt heerlijk in het zonnetje!

Natuurlijk vind je in deze tuin verschillende plantensoorten, maar ook geometrische heggen, sculpturen en een prachtig versierde fontein. Af en toe kom je een parmantige pauw tegen. Zoek ook de Dragoeiro op, de oudste boom van de tuin, afkomstig uit Madeira. Hij is meer dan vierhonderd jaar oud. Het uitzicht hier is prachtig, met in de verte de glinsterende Taag.

Naast het bezoeken van de Jardim Botânico is er de mogelijkheid om in het restaurant, natuurlijk met uitzicht op de tuinen, te lunchen. Op zondag kun je hier ook terecht voor een aangename en relaxte brunch.

Jardim Botânico da Ajuda

Standaard kaartje voor een bezoek aan de tuinen kosten €2.
Openingstijden zomer: van 10.00 tot 18.00 uur.
Openingstijden winter: van 10.00 tot 17.00 uur.

Jardim Botânico Tropical

De derde tuin ligt in de wijk Belém, achter het Mosteiro dos Jerónimos en de Pastéis de Belém. Hij telt ruim vijf hectare en er groeien meer dan zeshonderd soorten exotische bomen en planten. Deze Jardim Botânico ontstond in 1906 met als doel het verzamelen van informatie over de landbouw in de Portugese koloniën. De planten hier zijn dus hoofdzakelijk afkomstig uit deze gebieden.

Naast bloemen en planten zijn er verschillende diersoorten, kassen, een herbarium, een meer, een laboratorium, een zaadbank en een xylotheek (een houtverzameling van verschillende soorten bomen). Het Palácio dos Condes da Calheta is ook geïntegreerd in de tuinen en hier worden regelmatig exposities gehouden. Sinds 2015 zijn deze tuinen een onderdeel van de Universiteit van Lissabon, die momenteel in combinatie met het Museu de História Natural e da Ciência en Jardim Botânico de Lisboa verschillende wetenschappelijke en educatieve activiteiten organiseert.

Van de drie genoemde tuinen is dit mijn favoriet. Het is een groot park, waar je heerlijk rond kunt slenteren, op een bankje plaats kunt nemen met een boek of gewoon van de rust kunt genieten. De dieren wandelen en vliegen gezellig om je heen.

Een standaard kaartje kost €2. Ook zijn er jaarkaarten te krijgen.
Openingstijden:
november t/m januari: van 10.00 tot 17.00 uur.
oktober, februari en maart: van 10.00 tot 18.00 uur
april en september: van 10.00 tot 19.00 uur
mei t/m augustus: van 10.00 tot 20.00 uur

Tuinen kunnen je lekker schaduw geven als het erg warm is in Lissabon. Meer tips nodig voor een hete zomer in Lissabon? Kijk hier!