Bucket list: Helikoptervlucht Lissabon

“Zenuwachtig?” Hij reikt zijn hand uit en geeft me een stevige handdruk. Ik ben afgeleid door zijn witte glimlach die afsteekt tegen een zongebruinde huid. Op zijn neus een grote pilotenzonnebril. In de weerspiegeling van zijn glazen, zie ik dat de spanning duidelijk is af te lezen van mijn gezicht.

Ik zit in een helikopter op het platform van Lisbon Helicopters klaar om tour boven Lissabon te doen. Het voelt echt even alsof ik in de filmklassieker Top Gun ben beland. Met tegenover mij de Portugese versie van de hoofdrolspeler Maverick. “Ik ben enorm zenuwachtig”, antwoord ik haperend.

Lissabon vanuit een helikopter ervaren staat al een tijdje op mijn wensenlijst. Super enthousiast maakte ik vanuit Nederland de reservering. Maar spanning en spijt lijken duidelijk de overhand te nemen nu het eindelijk zover is en ik mij op het aangegeven tijdstip meld in het kantoor. Nergens voor nodig hoor!”, zegt de grondsteward geruststellend tijdens de check-in. “Ik loop samen met je door de veiligheidsinstructies heen. Daarna gaan we je wegen. “Wegen???? In mijn hoofd gaat een soort luchtalarm af.

Ik had dit inderdaad al genoteerd op het online inschrijfformulier. Maar weet niet meer of ik nou mijn ideale gewicht had genoteerd of mijn daadwerkelijke gewicht? Die twee liggen zeker zo’n 5 kilo uit elkaar! Het gewicht van de passagiers is noodzakelijk voor de gewichtsverdeling in de helikopter. Ik ga met lichte tegenzin op de weegschaal staan. Een en ander wordt genoteerd, reddingsvest mee en dan is tijd voor het echte werk.

Ik mag achterin zitten. Een begeleider doet mijn riem vast, zet de headset bij mij op en sluit de deur. Bij het maken van de reservering moest ik een keuze maken tussen een van de meerdere tours die ze aanbieden. Van een mini-tour van 8 minuten tot aan de route “Imperial” van 25 minuten langs meerdere locaties als de Castelo de São Jorge en het historisch centrum van Lissabon. Ook kun je kiezen voor een vlucht naar Estoril & Cascais langs de indrukwekkende kustlijn.

Bucket List: Helikoptervlucht Lissabon | Saudades de Portugal

Mijn keuze is gevallen op de route Belém. In 10 minuten via de Taag vliegen over de meest bijzondere monumenten in Lissabon. Langs de Torre de Belém,  het monument van de ontdekkingsreizigers Padrão dos Descrobimentos, richting de hangbrug over de Taag de Ponte 25 de Abril  en als laatste langs de Cristo Rei (standbeeld van Christus). Dan heb je de meest iconische monumenten van Lissabon in één keer gezien.

Bucket List: Helikoptervlucht Lissabon | Saudades de Portugal

Na take-off voel ik de spanning langzaam in mijn lichaam dalen. Ik word enorm afgeleid door alle communicatie via de headset van inkomende vliegtuigen. Ik zie in de verte het eerste monument en onder mij helderblauw water. De piloot geeft aan dat we over enkele minuten dicht langs de brug Ponte 25 de Abril zullen vliegen. De Portugese “Golden Gate Bridge” die Lissabon met Almada verbindt. Ik had geen idee dat hij ook écht zó dichtbij bedoelde.  Ik voel mijn ogen branden en een brok in mijn keel. Ik vind het overweldigend mooi en compleet boven mijn verwachting. Na een scherpe bocht langs de Cristo Rei vliegen we weer langs dezelfde route terug.

We staan weer aan de grond. Licht euforisch stap ik uit de helikopter. Het liefst vlieg ik de piloot om zijn nek om hem te bedanken voor de waanzinnige ervaring, maar ik ga toch maar voor een handdruk en een obrigada. Ik krijg nog even de tijd om foto’s te maken en maak nog een laatste rondje. Ik besef mij dat deze helikoptervlucht symbolisch is voor de wensen in “het leven”. Hetgeen wat je het meeste wilt, voelt vaak het engst om te doen. Op het moment dat je het er tóch voor gaat, komt dat altijd gepaard met ongemak. En als het eenmaal is ondernomen dan overtreft het gevoel van overwinning veruit elk obstakel. Bijna dansend loop ik het platform af. Muito obrigada voor deze bijzondere ervaring!

Carla is gastblogger voor Saudades de Portugal. Ze woont in Amsterdam en is mede-eigenaar van het communicatieadviesbureau Linden & Barbosa. Ze adviseert bedrijven over positionering, merkstrategie en branding. Carla is van Portugese afkomst en reist meerdere keren per jaar naar Portugal. Ze bezoekt dan nieuwe adresjes, plekken en regio’s waar ze niet eerder is geweest. Haar uitvalbasis in Portugal is Cascais en Lissabon. Meer weten? Neem bijvoorbeeld een kijkje op haar Instagram.