Recept: Marmelada

Deze week een recept dat perfect aansluit op een ander recept: de queijo fresco. Veel Portugezen eten deze namelijk samen met marmelada. Aangezien de kaas vrij neutraal van smaak is, gaat dit prima samen met de zoetzure smaak van deze kweeperenjam. In Portugal zie je de marmelada wel eens bij een ontbijtbuffet liggen, maar dan in blokjes. Misschien heb je je altijd al afgevraagd wat dat toch was… Nu weet je het! Je denkt in eerste instantie misschien dat je dit kunt smeren, maar niets is minder waar. Net als van de kaas, moet je ook van de marmelada een plak afsnijden. Deze doe je vervolgens beide op een dikke plak Portugees brood.

Marmelada

Marmelada wordt gemaakt van de kweepeer, een bij ons een beetje een vergeten fruitsoort. Toch is hij ook in Nederland gewoon verkrijgbaar. Rauw is deze vrucht trouwens niet eetbaar. Het woord “marmelade”, dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo. 

Marmelada

Marmelada

Recept door Saudades de Portugal
4.9 van 8 Stemmen

Eén kilo kweeperen geeft je een flinke hoeveelheid marmelada. Wil je liever (eerst eens) wat minder maken? Met een flinke kweepeer maak je ongeveer een derde van het recept. Dat is een prima hoeveelheid voor 2-3 personen.

Categorie: – Jam u0026 GeleiKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

10

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

50

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 kilo schoongemaakte kweeperen (geschild, zonder klokhuis)

  • 950 gram basterdsuiker

  • 1 kaneelstokje

  • 1 citroen (schil)

  • water – genoeg om de kweeperen net onder te zetten

Bereiding

  • Spoel je kweeperen af, ontdoe van hun klokhuis en snijd in partjes/stukjes. Doe het gesneden fruit, met het kaneelstokje en je citroenschil (schil met een dunschiller een reep of twee van een schoon gespoelde citroen), in een grote pan en zet net onder water. Breng dit zonder deksel aan de kook, ongeveer 20 à 30 minuten, tot je fruit zacht is.
  • Haal je kaneelstokje en citroenschil uit het water. Pureer het fruit, met het kookwater en al, tot één geheel en voeg hier vervolgens de suiker aan toe. Roer goed door en zet je pan terug op het vuur. Breng het mengsel nu op hoog vuur opnieuw aan de kook. Kook tot ongeveer de helft in. Je zult de consistentie (en kleur) langzaamaan zien veranderen. Blijf er bij staan en roer constant zodat het niet aanbrandt. Pas op voor de (hete) spetters! Het is klaar wanneer je tijdens het roeren de bodem van de pan even blijft zien nadat je de lepel erdoor haalt. Je zult ook merken dat de substantie dan wat stroperiger begint te worden.
  • Schep/giet het in een schaal, verschillende schaaltjes of potjes (wat je zelf handig vindt) en zodra het wat afgekoeld is dek je het af met bakpapier. Dit bakpapier kun je eventueel van te voren weken in medronho! Het beste kun je het dan heerlijk ouderwets in een zonnig raamkozijn zetten zodat het iets uitdroogt (ja, dat lees je goed). En daarna zet je het koel en droog weg. Als je gesteriliseerde schaaltjes/bakjes/potjes hebt gebruikt kun je de marmelada nog zeker een jaar goed houden.
  • Zet je kommetje marmelada voor gebruik even in een bak met warm water Zo komt hij in één keer los en kun je hem makkelijk op een bord omkeren. Uiteraard kun je hem ook gewoon in stukjes uit het kommetje snijden.

    Marmelada
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Tip: Ik koop mijn kweeperen in Nederland bij de Turkse supermarkt!
  • Ook heerlijk bij een kaasplankje met wat pittigere kaassoorten.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!