Deze week een recept dat perfect aansluit op een ander recept: de queijo fresco. Veel Portugezen eten deze namelijk samen met marmelada. Aangezien de kaas vrij neutraal van smaak is, gaat dit prima samen met de zoetzure smaak van deze kweeperenjam. In Portugal zie je de marmelada wel eens bij een ontbijtbuffet liggen, maar dan in blokjes. Misschien heb je je altijd al afgevraagd wat dat toch was… Nu weet je het! Je denkt in eerste instantie misschien dat je dit kunt smeren, maar niets is minder waar. Net als van de kaas, moet je ook van de marmelada een plak afsnijden. Deze doe je vervolgens beide op een dikke plak Portugees brood.
Marmelada wordt gemaakt van de kweepeer, een bij ons een beetje een vergeten fruitsoort. Toch is hij ook in Nederland gewoon verkrijgbaar. Rauw is deze vrucht trouwens niet eetbaar. Het woord “marmelade”, dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!





















Sorry staat verkeerd, de kweeperen wel gekookt met kaneel en een steranijs.
Je ziet het overal te koop liggen. Ook de kweeperen.
Omdat er zo’n berg suiker in gaat heb ik het op een andere manier geprobeerd te maken. De suiker heb ik vervangen door Erytritol en de massa in laten dikken met gelatine. Zonder kaneel of citroen. Het is heel goed gelukt en ik was verrast door de delicate smaak van de kweepeergelei, het is met niets anders te vergelijken.
‘s Morgens een schepje door de yoghurt. Heerlijk.
De Portugezen schuwen een beetje suiker niet… Toch altijd fijn als dit soort experimenten goed uitpakken! 😊