Bos in Barreiros: Amares

“Lekker zeg!” is veelal de reactie op ons antwoord op de vraag waar we wonen. Ja, dat is Barreiros, in Noord Portugal. En lekker is het eigenlijk ook (bijna) altijd. Ook wij hebben wind, kou en regen. Dat is goed. Dat is nodig voor bloemen, wijn en dubbel genieten van het zonnetje, als deze ons weer verwarmd. En wees nou eerlijk, wij wonen in een vakantie omgeving. Wie kan dat zeggen. Sterker, ons inkomen hangt af van het succes van het toerisme. Over de afgelopen paar jaar gaan we hier niet uitweiden – dat vertel ik je wel wanneer je aan onze ontbijttafel zit èn je er in geïnteresseerd bent.

Wij zijn naar Portugal geëmigreerd met een doel: doen wat we leuk vinden in een omgeving waar mensen iets kunnen ondernemen. Onze gasten komen dan ook met verschillende wensen, gericht op natuur, op sport, op eet- en drinkervaringen, cultuur en historie. Dat is de primaire doelgroep. Wij zijn verleid door de groene omgeving, de vriendelijkheid van de mensen, genoemde interessegebieden en het huis. Wanneer je dat hebt gezien, hoef ik je niets meer uit te leggen. En hoewel er inderdaad veel te zien is, wordt het lieflijke stadje Amares nogal eens vergeten. En dat is niet terecht. Ik leg je uit waarom.

In Nederland en België zal Amares nogal eens provinciaal worden genoemd. Het ligt er al sinds de Romeinse overheersing, met de nodige sporen daarvan nog zichtbaar. De Romeinen vielen voor de plek, omdat de machtige prachtige Covàdo rivier hier doorwaadbaar bleek. In de eeuwen erna is de nederzetting uitgebouwd, uitgebreid, uitgedijd tot een gemeente met alle voorzieningen. Het centrum kent eigenlijk twee delen, elk rond een plein. Het eerste plein overkapt een parkeergarage en is omgeven met winkels, restaurants en voorzieningen. Terrassen vrolijken het, in 2021 volledig gerestaureerde centrumdeel, op. Belangrijke gemeentelijke festiviteiten vinden dan ook hier plaats.

Volgen we de weg richting Peneda-Gerès kom je in het tweede plein. Dan zijn we de belangrijkste kerk van het stadje gepasseerd. De brocantemarkt, terrasjes, het museum annex bibliotheek sieren het plein. Ja, natuurlijk restaurantjes en koffiezaakjes horen er bij. Amares ligt op een heuvel, en dat bemerk je wanneer je in de richting van de rivier gaat. Er zijn meerdere Solars, riante buitenhuizen met veelal een logies-, feest- en restaurantfunctie in de gemeente. De Pousada is indrukwekkend, maar ligt aan de andere kant van de rivier. Als je hier naar toe gaat, bevindt de oudste brug, nee, echt niet van de Romeinen, zich nog aan de linkerkant. Je passeert hier ook natuurlijk weer een plein, vele winkels, de mercado en verschillende supermarkten. Bijna vergeten, ook restaurants natuurlijk. Duidelijk dus, hier is de cultuur, de historie en het eten en drinken aan de orde geweest.

Amares

Ja, want hoewel Amares als stadje redelijk dicht is gebouwd, wordt het omgeven door een belangrijk agrarisch gebied. Amares is in Portugal een belangrijk sinaasappel gebied. Niet voor het sap of het vruchtvlees voor in de mond. Het type sinaasappelen hier is vooral voor patisserie, drankjes en jam. De bomen hangen vol. Hoogstam. Indrukwekkende hoeveelheden. Te veel. Kijk maar op de grond. Daarnaast siert de omgeving met kleinschalige akkerbouw. Er wordt mais verbouwd. Aardappelen. En natuurlijk druive. Voor de beroemde Vinho Verde. Alle kleuren van de wijnkaart. Zeer toegankelijk. Fris. Fruitig. Je ziet in de omgeving kleine wijngaarden, veelal voor de familie. Maar er zijn er ook die serieus liters produceren. Uiteraard noem ik dan onze vrienden van Solar das Bouças – het bezoeken zeker waard, op wandelafstand! – en Quinta d ’Amares.

Amares

Maar, ik hoor het je zeggen, sport? De gemeente Amares heeft diverse ‘hiking trails’ uitgezet. Vele kun je ook met de mountainbike doen. In de directe omgeving kun je wandelen, mountainbiken door de rivier, je kunt karten, suppen, parachute springen, paardrijden, fietsen, golfen. Zwemmen kan bij ons in het zwembad!

Bijna vergeten. Tot 31 maart 2022 is in Amares het festival “Papas de Sarrabulho”, een festival van eten en drinken op basis van de lokale keuken!


Gerard en Elly hebben in Noord-Portugal, in Barreiros, een Bed & Breakfast. Villa Branca Barreiros is het hele jaar open, voor maximaal twaalf gasten. Na boeking ontvang je een door Gerard en Elly ontwikkelde gids met interessante plaatsen en dingen om te doen.