Recept: Marmelada de Castanha

Vandaag is het São Martinho (11 november), dit telt in Portugal als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje de maand november eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! We trappen dit jaar af met een  zoet gerecht: Marmelada de Castanha.

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Marmelada de Castanha

Marmelada de Castanha

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Dit keer maken we een echte herfstsnack (ook wel castanhada genoemd), ideaal voor als je de komende kerstmaand eens wat anders wilt serveren tijdens de borrel. Dit recept is super makkelijk te maken en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig.

Categorie: » KastanjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 600 gram kastanjes (gepeld)

  • 1 theelepel anijszaad (erva-doce)

  • 150 ml water

  • 400 gram suiker

  • 2 kaneelstokjes

  • snufje zout

Bereiding

  • Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water, met een theelepel anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer een half uur koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang voor nieuwe. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries of gegaarde kastanjes uit de supermarkt, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen. Strooi dan een snufje anijszaad over de kastanjes voor je ze pureert. Pureer de kastanjes in een keukenmachine of druk ze door een zeef voor eenzelfde resultaat. Zet apart.
  • Zet een steelpannetje op met de 150 ml water, de kaneelstokjes en de suiker. Breng dit rustig aan de kook tot je een gekarameliseerde siroop krijgt. Haal de kaneelstokjes er dan uit en schep de gepureerde kastanje pulp erbij. Roer alles goed door elkaar en breng opnieuw aan de kook (laag vuur). Blijf roeren en kook tot je er met een houten lepel een straatje in kunt trekken. Dus als je met de lepel over de bodem schraapt, dat je die bodem blijft zien. Anders is het nog te dun.
  • Schep in schaaltjes/potjes en laat afkoelen. Lekker op brood of op licht zoute minicrackers.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!