Nazaré

Misschien ben je nog nooit in Nazaré geweest, maar dan heb je er vast wel eens van gehoord. Al was het alleen maar om de monstergolven die hier gesurft worden! Maar natuurlijk heeft het meer te bieden dan alleen metershoge golven. Dit is waarom je het op je lijstje zou willen zetten mocht je in de buurt zijn!

Nazaré is één van de leukste en meest levendige kustplaatsen van Portugal. In de winter is deze plaats het domein van de surfers en in de zomer dat van de badgasten. Naast de hoge golven en het fijne zandstrand heeft dit dorp ook veel traditie, prachtige uitzichten en heerlijke restaurants.

De oorsprong van de naam Nazaré ligt in/bij de Portugese vertaling van de Bijbelse stadsnaam Nazareth. Het is een schilderachtig dorp aan zee dat uit verschillende delen bestaat. Naast de hoogtepunten die ik noem, maakt ook Pederneira tegenwoordig deel uit van Nazaré.

Praia

Het lager gelegen deel van Nazaré, met een prachtig lang halve maanvormig strand. Het strand in Portugal dat de meer kleurrijke vis tradities heeft weten te behouden. De traditie van het drogen van vis in Nazaré gaat ver terug in de tijd, en is ooit ontstaan ​​uit de noodzaak om vis dagenlang te kunnen bewaren. Dit wordt nog dagelijks gedaan door een groep visverkopers op het zuidstrand.

Sta je beneden en kijk je omhoog dan zie je een imposante landtong. Dit is Sítio, met een van de beroemdste uitzichten op de Portugese kust. Het is een steile rotswand van 318 meter hoog. Praia en het hoger gelegen Sítio zijn onderling verbonden met een kabelbaan.

Sítio

Nazaré stond vroeger bekend om de traditionele kleding die werd gedragen door de vissers en hun vrouwen. De vrouwen droegen een traditionele hoofddoek en fleurige geborduurde schorten over zeven flanellen rokken in verschillende kleuren. Het is niet ongewoon om vandaag de dag mensen tegen te komen die nog steeds de traditionele zeven rokken dragen. De notenverkoopsters van Sítio dragen ze bijvoorbeeld nog. Ook vind je in Sítio de kleine, maar prachtige kapel Ermida da Memória. En natuurlijk heb je van bovenaf een geweldig uitzicht over het lagere deel en het zuidstrand.

Nazaré

Praia do Norte

Nazaré is een populaire surfbestemming vanwege de zeer hoge brekende golven die ontstaan door de aanwezigheid van de onderwater Nazaré Canyon. Vanwege de hoogte van de golven zijn er talloze surfrecords gevestigd. In november 2011 surfte surfer Garrett McNamara hier een recordbrekende gigantische golf van 23,8 meter hoog. In november 2017 verbrak de Braziliaanse surfer Rodrigo Koxa dit record door een golf van 24,4 meter te bedwingen. Hiermee verzekerde hij zich gelijk van een plaats in het Guinness World Records boek voor de grootste/hoogste golf ooit gesurft. Deze extreme golven zijn echter een fenomeen van de winter.

Na ons bezoek aan Nazaré stapten wij op de fiets richting São Pedro de Moel voor een welverdiende lunch. Maar ook in Nazaré zelf kun je je op verschillende plekken tegoed doen aan verse vis, schaal- en schelpdieren!

Nazaré ligt in het midden (Centro) van Portugal. Het is ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Lissabon en ongeveer twee uur vanaf Porto. Bezienswaardigheden als het klooster van Batalha, Fátima en Óbidos zijn vlakbij.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.