Ribatejo Rural: de Golven van Nazaré

Drie jaar geleden, rond deze tijd hadden we nog niets concreets en alleen maar plannen en dromen. We woonden nog op Bonaire en waren voor 2 weken in Portugal op huizenjacht. In het weekend, op een zondag leek het ons leuk om naar het strand te gaan, even uitwaaien. Het dichtstbijzijnde strand was Nazaré, een uur rijden ongeveer. Het was er knetterdruk en we moesten even zoeken naar een parkeerplek. We kwamen er al snel achter waarom het zo druk was. Het bleek Carnaval die dag en er waren gigantisch hoge golven.

De golven waren enorm indrukwekkend en ongeveer 10-15 meter hoog. Er was veel internationaal publiek, ik hoorde Engels, Frans, Duits, Nederlands, Italiaans, Spaans en Portugees om me heen. Toen we dichter bij Praia do Norte kwamen zagen we de surfers in actie. Er lagen verschillende teams in het water, vrouwen en mannen doen mee. Een team bestaat uit 1 surfer en 2 jetski’s. De jetski’s sleepten de surfer op de perfecte plek bovenop de golf, timing van essentieel belang, zodat hij die golf kon pakken en daarna haalden ze hem snel weer op, en redden ze hem van het donderende geweld van de omslaande golf. Spectaculair! Ik was wel erg onder de indruk van het lef dat je hiervoor nodig hebt.

Golven van Nazaré

Sindsdien houden we Nazaré in de gaten voor de Nazaré Big Wave Tow Surfing Challenge, zo heet die wedstrijd, georganiseerd door de World Surf League. Vorig jaar waren we ook in de auto gesprongen en naar Nazaré gereden. De golven waren er maar ook dichte mist, dus we hebben toen niets gezien. Gelukkig kon je de wedstrijd ook op YouTube volgen, met een soort Australische Erben Wennemars die live verslag deed, erg leuk om naar te luisteren. Mocht je het willen zien hou dan de website in de gaten voor de wedstrijd van dit jaar. Na de surfers in actie hebben we toen ook nog genoten van de kleurrijke Carnavals optocht door het centrum van Nazaré.

Intussen doen wij iets minder spectaculaire dingen, we struinen alle rommelmarkten af, feiras de antiguidades e velharias in het Portugees, op zoek naar leuke spulletjes. We hebben een stuk of 30 lampen nodig voor het nieuwe huis. We hebben al wat leuke lampjes gescoord en zijn vervolgens drie dagen aan het poetsen en schuren, want het moet er wel mooi uitzien natuurlijk. Ook zijn we begonnen met het aanbrengen van wat kleur in de kamers. Echte grote aankopen konden we nog niet doen, maar gister kregen we goed nieuws! Onze advocaat en de accountant hebben ons door de papierwinkel en Portugese bureaucratie heen geloodst en we hebben nu ook een zakelijke bankrekening. Eindelijk tijd om echt te shoppen!


Fialka en haar vriend Jan zijn sinds december 2022 eigenaar van een karakteristiek pand in het dorpje Alcorochel. Komende maanden gaan ze het huis geschikt maken als alojamento local, een vakantieverblijf. Binnenkort kun je ze volgen op hun nieuwe website, Facebook en Instagram.