Ontstressen in Lagos

“Het uiterlijk van een aantal mensen is er met mondkapje flink op vooruitgegaan!” Ik zie aan haar pretoogjes dat ze een grapje maakt als ik haar vraag naar de impact van het dragen van een mondkapje op haar werk als ober. Ik ben afgereisd naar Algarve, Lagos, een van de oudste stadjes van de Portugese zuidkust en bekend om de geschiedenis van zeevaarders en piraten. Het thema van mijn 3-daagse bezoek staat, juist in deze roerige tijd, volledig in het teken van ‘ontstressen’. Dat moet in deze ontspannen sfeer en de humor van de locals wel goedkomen.

Via een kennis wordt Marina Club Lagos Resort als verblijfplaats aanbevolen. Het is gelegen aan een haven waar jachten over de hele wereld liggen te dobberen. De locatie tikt alle boxen die passen bij het thema ontstressen. Het is van alle gemakken voorzien. In Marina Club Lagos Resort verblijf je in een appartement. Ze zijn (voor Amsterdamse begrippen) megaruim, hebben een huiskamertje, een eigen keuken én uitzicht op de haven of op het zwembad. Het geeft een gevoel van luxe maar ook een gevoel van ‘thuis’. Alleen in dit geval is het ‘thuis’ 32 graden en waait een welkom briesje. Elk appartement is voorzien van een ruim balkon. Mijn oog valt op het vernuftig weggewerkt droogrek. Geen wapperende badhanddoeken als aanzicht.

Ik doe een verkenningsrondje door het hotel (uiteraard met mondkapje). Ik kan kiezen voor een massage of mijn lichaam aan het werk te zetten in de gym. Dan zie ik vlaggetjes op de toestellen in de gym rusten. Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en vraag naar het nut ervan. Los van het maximaal aantal mensen dat de gym in mag, moet men na gebruik een vlaggetje plaatsen op het toestel. Dat wordt dan eerst grondig schoongemaakt voordat de volgende bezoeker het mag gebruiken. Ingenieus bedacht, toch jammer dat het nodig is. Tijd om de verkenning buiten het hotel voort te zetten.

Langs de haven staan verschillende stalletjes waar je een boottocht kunt boeken. Van het spotten van dolfijnen tot aan een kajak tocht. Het wordt voor mij een bezoek aan de grotten met Days of Adventure. Ze vertellen over de maatregelen die ze voor en tijdens de tocht nemen om de klant een gevoel van ruimte en veiligheid te bieden. Dat betekent maximaal 6 mensen op een bootje waar normaliter drie keer zoveel op mogen. De boottocht wordt begeleid door Edgar, een van de beste verhalenvertellers die ik ooit heb ontmoet. Gelijk na het vertrek uit de haven duiken we de geschiedenis in. Vanuit hier is Hendrik de Zeevaarder naar de kust van Afrika vertrokken en daarmee was het tijdperk van de ontdekkingsreizigers begonnen. Verderop remt Edgar af om ons de arcaden van Lagos te laten zien. Hier werd de slavenmarkt gehouden. Bizar dat dit mooie decor zo’n naar verleden met zich meebrengt. De tocht voert ons verder langs diverse stranden die volgens Edgar zijn uitgeroepen tot de mooiste van Algarve. We varen langs zandstranden met kristalhelder water en door erosie uitgesleten rotsen zoals Batata, Pinhão, Dona Ana, Camilo en het visitekaartje van de streek Ponta de Piedade. We maken volop foto’s, dobberen nog even op zee en dan is het letterlijk fullspeed terug naar de haven. Het was écht idyllisch. Bij de vraag wat ik tijdens mijn bliksembezoek toch echt even gedaan moet hebben, verwijst Edgar naar een bezoek aan Meia Praia, een bijna vijf kilometer zandstrand en geeft hij een waslijst van restaurants waar je heerlijk kunt eten. Bovenaan het lijstje Restaurant Camilo, vanwege het voortreffelijke uitzicht op zee en de hoogwaardige kwaliteit verse vis.

Met het ontstressen is het in Marina Lagos helemaal goed gekomen. Ik voel me hier rustig en veilig. De wijze waarop de lokale bevolking de maatregelen naleeft, er op toeziet dat de bezoekers dat ook doen (mondkapje op in openbare ruimten!), de hoeveelheid aan ruimte in de vorm van uitgerekte stranden en natuur dragen uiteraard aan dat gevoel bij. Het is voor het eerst in 15 jaar dat ik weer terug ben in de Algarve. Een ding is zeker, hoop hier snel weer terug te zijn.


Carla is gastblogger voor Saudades de Portugal en woont in Amsterdam. Ze is business consultant en communicatiestrateeg. Ze adviseert bedrijven over hun bedrijfsstrategie, positionering en communicatie. Carla is van Portugese afkomst en reist meerdere keren per jaar naar Portugal. Ze bezoekt dan nieuwe adresjes, plekken en regio’s waar ze nog niet eerder is geweest. Haar uitvalbasis in Portugal is Cascais en/of Lissabon. Meer weten neem bijvoorbeeld een kijkje op haar Instagram.