Een dag in Lagos

In het westen van de Algarve (barlavento, de zuidkust ten westen van Faro) ligt het fraaie Lagos, een door oude stadsmuren omgeven stadje vol pittoreske pleinen, geplaveide straatjes en mooie kerkjes. Veel mensen komen hier kijken naar de indrukwekkende rotsformaties van Ponte da Piedade, maar er is meer. Vandaag laat ik je zien waarom je minimaal een dag uit moet trekken voor deze stad.

Lagos is niet zo populair als bestemming onder de Nederlanders, maar toeristisch is het zeker. Toch vind ik net wat authentieker dan bijvoorbeeld Albufeira. Ga je buiten het hoogseizoen, dan valt de drukte reuze mee en kun je heerlijk door die kleine straatjes slenteren en je vergapen aan alle mooie gevels vol azulejos. Wandel lukraak ergens naartoe, zo groot is het oude centrum van Lagos niet. Vergeet ook vooral niet af en toe naar beneden te kijken, want hier loop je over prachtige voorbeelden van calçada portuguesa, vaak met maritieme afbeeldingen.

Lagos heeft een rijke geschiedenis en delen hiervan zie je vandaag de dag nog terug. Het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder laat zien hoe Lagos het centrum was van de grote Portugese ontdekkingsreizen in de vijftiende eeuw. Uit deze periode stamt ook Europa’s eerste slavenmarkt, nog te bezichtigen in het centrum van de stad. Een deel van Lagos werd verwoest tijdens de grote aardbeving van 1755, dus de meeste oude gebouwen stammen uit de zeventiende eeuw. De welvaart en rijkdom uit de tijd voor de aardbeving werden pas halverwege de negentiende eeuw enigszins hersteld. Wil je meer weten over de geschiedenis van Lagos, neem dan een kijkje in het Museu Municipal. 

Lagos

De oude stadsmuren

De beschermende muren rondom de stad werden tussen 1520 en het einde van de zestiende eeuw gebouwd als gevolg van de snelle groei van de internationale handel. Ze zijn voorzien van een aantal speciaal aangepaste punten die het gebruik van artillerie bij een overval mogelijk maakten. De muren bieden een panoramisch uitzicht over de stad, de baai en de bergen van de Serra de Monchique. Een aantal gebouwen van historisch en architectonisch belang maken deel uit van deze defensieve structuur rondom Lagos. De bewaarde delen van de stadsmuren zie je nog steeds als je door het dorp loopt. Een goed bewaard gelegen deel (castelo) ligt aan de Avenida dos Descobrimentos, tegenover het fort.

Forte do Pau da Bandeira

Op een strategisch punt, daar waar de rivier overgaat in de oceaan, met een klein strandje ernaast, vind je dit fort. Het werd gebouwd tussen 1680 en 1690 ter verdediging van de toegang tot de pier en het oostelijke deel van de stadsmuur. Destijds gold dit als één van de meest technisch geavanceerde bolwerken in de Algarve. Het vierhoekige, relatief lage bouwwerk, met zeer dikke muren en uitzicht op zee toont sterke militaire invloeden. De gracht rondom het fort beschikt natuurlijk over een ophaalbrug. Maar het mooiste bevindt zich toch achter de deuren. Hier zit een kleine 17de eeuwse kapel bekleed met tegels verstopt. Het is één van de mooiste en best bewaarde exemplaren in de Algarve uit die eeuw.

Forte do Pau da Bandeira

Geopend van dinsdag t/m zondag: van 10:00 tot 12:30 en van 14:00 tot 17:30 uur. Gesloten op alle maandag en op de volgende data: 1 januari, Paaszondag, 25 april, 1 mei, 1 december, 24 en 25 december.
Vrije toegang op 18 april (Internationale Monumentendag), 18 mei (Dia Internacional dos Museus), 27 september (Dia Mundial do Turismo), 27 oktober (Dia da Cidade) en de Europees erfgoeddagen (wisselende data).

Entree voor volwassenen kost € 2, kinderen onder 12 jaar zijn gratis.

Igreja de Santo António

Dit is één van de vele kerkjes die Lagos rijk is, maar één die zeker niet mag ontbreken in je stadswandeling! De originele kerk werd gebouwd in 1707, maar door grote aardbeving van 1755 verwoest. In 1769 werd de kerk opnieuw opgebouwd. De simpele buitenkant van de kerk, met ongelijke klokkentorens (de zuidelijke toren is groter), staat in schril contrast met het prachtige en volop met goud versierde interieur. De kerk is recentelijk volledig gerenoveerd en sinds begin dit jaar weer geopend voor het publiek.

De entree bedroeg tijdens mijn laatste bezoek (voor de renovatie) 3 euro. De ingang is via het museum en de prijs is inclusief een bezoekje aan datzelfde museum. Op een aantal data is het kerkje vrij toegankelijk: 18 april (Dia Internacional dos Monumentos e Sítios), 18 mei (Dia Internacional dos Museus), 23 augustus (de verjaardag van de oprichter van het museum), 27 september (Dia Mundial do Turismo), 27 oktober (Dia da Cidade) en op Europese monumentendagen (variabele data). Gesloten op maandag en feestdagen.

PS: het is (helaas) niet toegestaan om binnen te fotograferen, ook niet zonder flits…

Meia Praia

Door Lagos stroomt de Ribeira de Bensafrim. Als je dit water oversteekt kan je naar dit prachtige, goudgele zandstrand wandelen. Er is een voetgangersbrug bij de haven waarmee je in ongeveer twintig minuten het strand bereikt. Meia Praia strekt zich uit over ongeveer 4 kilometer. Ideaal om na de lunch of tijdens zonsondergang een wandeling te maken.  ’s Ochtends heerlijk flaneren door de smalle straatjes en ’s middags relaxen op het strand tot de zon in zee zakt.

Ponte da Piedade

Ten zuiden van Lagos ligt het bekendste plekje van de Algarve, Ponte da Piedade. De rotsformaties die hier in zee liggen worden altijd gebruikt voor ansichtkaarten, folders en websites. Ook bij ons zie je dit plekje terug op de homepage. Het is iets minder dan drie kilometer wandelen naar dit bijzondere punt. Op de route naar Ponte da Piedade kom je langs de verschillende stranden van Lagos, zoals Praia da Ana en Praia do Camilo. Stuk voor stuk prachtige kleine strandjes waar je even uit zou kunnen rusten.

Ponte da piedade