Bijzonder Slapen: Palácio das Especiarias

Normaal gesproken overnacht ik eigenlijk altijd in de wijk Alfama wanneer ik in Lissabon ben. Dit keer besloot ik het eens anders te doen. We besloten dit keer lekker centraal in Baixa te verblijven. Maar dat liep niet geheel volgens plan… Dus boekten we uiteindelijk twee nachten Baixa en twee nachten Bairro Alto. Ook wel eens leuk, twee verschillende wijken!

Of dat was in elk geval de bedoeling! Het liep ter plaatse allemaal enigszins anders dan gepland en het werd Chiado in plaats van Bairro Alto. 🙂

Uiteraard viel de accommodatie wissel op de meest ongunstige dag qua planning… We moesten ’s ochtends voor we op foodtour gingen uitchecken en verkassen. Zo niet handig! We hadden voor de laatste twee nachten een appartementje geboekt, waarvoor we elders in moesten checken. Aangezien we pas ’s middags terecht konden in het appartement, checkten we ’s ochtends in en lieten we onze baggage daar achter. Met de mededeling dat we later op de middag terug zouden komen voor de sleutel.

Ha, alles liep natuurlijk lichtelijk uit en we strompelden ergens tegen zeven uur, na een hele dag door de stad te hebben gelopen, uitgeput de receptie binnen… Toen mijn moeder hoorde dat we nog tien minuten moesten lopen met onze baggage en vervolgens vier trappen op moesten verdween het laatste beetje puf als sneeuw voor de zon! De receptioniste had door dat we dit op dat moment niet echt zagen zitten en bood aan om te kijken of ze ter plaatse (ze hebben meerdere accommodaties/hotels) iets vrij hadden voor ons. Zucht, graag…

Palácio das Especiarias

Nou bleek de eigenaar toevallig met een wijntje aan de bar, naast de receptie, te zitten. Hij bood ons terwijl de dame in kwestie een en ander uitzocht een glas wijn aan, inclusief knabbeltje. Poeh, dat was wel even welkom! Intussen bespraken ze de mogelijkheden en werd er voorgesteld om ons in hun net gerenoveerde hotel aan de overkant onder te brengen. Helemaal prima, we gaan ongezien akkoord! We mochten rustig ons wijntje opdrinken terwijl een medewerker van het hotel onze baggage voor ons naar de overkant bracht. Hoe fijn!

We hadden een appartement geboekt en gingen nu over naar een hotelkamer (inclusief ontbijt). Maar dat was voor ons niet onoverkomelijk. Nadat de jongeman onze baggage had weggebracht kwam hij terug om ons op te halen en mee te nemen naar ons onderkomen voor de komende twee nachten, een prachtig roze pand: het Palácio das Especiarias.

Palácio das Especiarias

Uitzicht vanuit onze kamer

Die accommodatie kende ik wel, want tijdens mijn zoektocht naar een overnachtingsplek had ik dit prachtige pand al voorbij zien komen (iets boven budget). Dus al met al was het een extra aangename verrassing!

De naam betekent Paleis van de Specerijen. Tot de 16de eeuw waren specerijen zeer gewild bij de grote Europese herenhuizen en burgers van stand. Daarnaast waren ze uiterst zeldzaam en duur. Zelfs voor degenen die er fortuinen voor wilden betalen, waren ze niet altijd beschikbaar… Als gevolg van de ontdekking van de zeeroute naar India (door de beroemde Portugese zeevaarder Vasco da Gama) evenals nieuwe gebieden in Afrika, Azië en Brazilië, kwamen specerijen, goud, diamanten en andere kostbare stenen in grote hoeveelheden en variëteiten in Lissabon aan. Waardoor de stad een van de belangrijkste wereldhandelscentra van die tijd werd. Het Palácio das Espepiarias nodigt je uit op een reis naar die tijd – het tijdperk van ontdekkingen (era dos descobrimentos).

Palácio das Especiarias

Tussen de muren van dit oude paleis dat de onderkoningen van het oude Portugese rijk in India en Brazilië verwelkomde, zijn nog sporen van een ver verleden te zien. Mede door de aankleding en decoratie van de ruimtes die verwijzen naar die tijd en de ongewone aanwezigheid van illustere figuren uit de geschiedenis van Portugal.

Alle kamers in het Palácio das Especiarias dragen de naam van een specerij en hebben hun eigen specifieke originaliteit. Houd je van strak en modern, dan is dit hotel niks voor jou. Houd je van paleizen en hun romantische charme, dan zit je hier goed. Het ligt ideaal (bijna) aan Praça Luis Camões, vlakbij de tramhalte voor trammetje 28 en metrostation Baixa-Chiado. Er zitten verschillende fijne restaurants op loopafstand en ook een vestiging van Manteigaria zit om de hoek. Super centraal en praktisch gelegen dus.

Het ontbijt ’s ochtends is verspreid over verschillende ruimtes en er is live pianomuziek. Doordat de gasten niet allemaal in één grote eetzaal zitten voor het ontbijt is de sfeer wat intiemer. En is het nooit super druk voor je gevoel. Het ontbijt bestaat uit een soort buffet, dat over de verschillende ruimtes verspreid staat. Je brood, kaas, eieren een aanverwante artikelen haal je in de prachtige keuken met oude haard en azulejos en in de overige ruimtes vind je de ontbijtgranen, zoetigheden en dranken. De moeite waard om even te gaan dwalen! Elke ruimte is even mooi.

Er zijn verschillende kamertypes om uit te kiezen. Met of zonder uitzicht, met of zonder terras, enz. Allemaal met hun eigen decor, dus kijk gewoon welke jou het meeste aanspreekt! Er is aan de achterkant een gezellig terras waar je plaats kunt nemen. Dit is ’s avonds romantisch verlicht, dus mocht je nog even een afzakkertje willen nemen in het hotel… Daarnaast beschikt het hotel over een Wellness & Spa waar je verschillende behandelingen/pakketten kunt boeken.

Het is een oud gebouw en dat zie je terug. Houten trappen, azulejos en prachtige ornamenten maken het helemaal af. Alleen voor het pand zelf is een verblijf hier al de moeite waard. Neem vooral ook eens een kijkje op Booking.com voor aanvullende foto’s en/of boekingen.

* Rua Horta Seca 11, Lisboa