Bijzonder Slapen: Moinho das Marés

Heerlijk rustig slapen midden in de natuur, maar toch op loopafstand van een leuk dorpje?! Op zo’n twintig kilometer van Faro vindt je het gemoedelijke Fuseta. En laat dat hier nou gewoon mogelijk zijn! Dit bijzondere plekje omringd door zoutpannen stond al een aantal jaar op mijn verlanglijstje.

Midden in het Ria Formosa natuurgebied ligt deze kleine accommodatie met vijf kamers. Het is een verbouwde/gerestaureerde getijdenmolen. Veel specialer wordt het niet. Aan de ene kant het dorpje met alle gemakken, supermarkt, restaurantjes, etc, binnen handbereik. Aan de andere kant water, rust en natuur. Je kunt er fietsen huren om de omgeving mee te verkennen of gewoon ter voet tussen de zoutpannen door lopen. Plus er is een heerlijk restaurant bij de accommodatie waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Daar moesten we natuurlijk een keer slapen!

“Een getijdenmolen is een watermolen die wordt aangedreven door het tij. Bij vloed wordt een bassin gevuld en bij eb geleegd.”

De check-in was ’s middags vanaf drie uur, dus hadden we onderweg er naar toe een tussenstop ingepland. Zo konden we ’s ochtends op ons gemak São Brás de Alportel verkennen en arriveerden we precies op tijd in Fuseta om aan te schuiven voor de lunch. Het restaurant dat bij de accommodatie hoort is geopend voor lunch en diner, tussendoor sluiten ze. Je kunt hier heerlijke petiscos eten of bijvoorbeeld kiezen voor het dag-/weekmenu.

Moinho das Marés

Bij aankomst konden we de auto kwijt bij de accommodatie, er is ruim voldoende (gratis) parkeergelegenheid op het eigen terrein. We besloten de koffertjes nog even in de auto te laten en ons eerst maar eens te melden. En dat begon al goed, met een fris welkomstdrankje op het terras! Heerlijk met uitzicht over de zoutpannen. Vervolgens schoven we zo aan voor de lunch, wederom lekker buiten met datzelfde uitzicht. Nadat we onze buikjes rond hadden gegeten was ook onze kamer klaar. Koffertjes uit de auto gehaald en in de kamer gezet, onszelf geïnstalleerd en maar gelijk aan de wandel, de zoutpannen in.

Aan je sleutelbos hangen verscheidene sleutels, waaronder een sleutel om het hek bij/naar het natuurgebied en de zoutpannen te openen. Het is dus niet zo dat Jan en alleman hier zomaar rondloopt. Wij komen geen mens tegen! Er zitten hier vele verschillende vogelsoorten, waaronder flamingo’s, en die hopen we natuurlijk te zien! Heerlijk relaxed struinen we de rest van de middag door de natuur en verkennen we de omgeving. Na onze natuurwandeling besluiten we ook Fuseta zelf even te verkennen nu het nog licht is. Je loopt zo het dorp in!

Terug op onze kamer frissen we ons op en zetten een kopje thee, terwijl we besluiten waar we die avond gaan eten. Op de kamer staan heel praktisch een koelkast en een waterkoker! Twee van de vijf kamers hebben ook een klein terras/balkon. Helaas waren deze al volgeboekt en hadden wij een kamer zonder privé buitenruimte (niks mis mee overigens). Maar mocht je willen dan kun je altijd gebruik maken van het gezamenlijke dakterras, inclusief schitterend uitzicht! Hier staan voor overdag ook ligbedden mocht je van het zonnetje willen genieten.

Iets anders waar gelukkig goed over is nagedacht zijn de horren voor de ramen! Uiteraard zit je midden in een natuurgebied, onderhevig aan eb en vloed, wat vooral op bepaalde tijdstippen van de dag voor veel rondvliegend gespuis kan zorgen. Ik slaap graag met de ramen open voor een beetje frisse lucht in de kamer. Dit kon dus gewoon zonder compleet lek te worden gestoken. De horren kunnen overigens ook open, eigenlijk net zoals je ramen opent. We hebben nergens last van gehad, niet op de kamer of buiten!

Moinho das Marés

Als we naar buiten lopen voor het avondeten is de zon net onder. Alles om ons heen baadt in het paars-/blauwe licht. Het getijdehuisje is sfeervol verlicht en het restaurant is geopend voor het diner. Dit is niet alleen voor gasten, maar iedereen kan hier in alle rust een hapje komen eten, indien gewenst buiten heerlijk met uitzicht. Aangezien wij er al hebben geluncht lopen we het dorp in en strijken op aanraden van de eigenaresse ergens neer voor een vers gegrild visje. Altijd genieten!

Na terugkomst kiezen we voor een afzakkertje op de kamer. Het is oktober, dus toch licht frisjes zo wat later op de avond. In de zomermaanden is het terras bij het restaurant van de accommodatie natuurlijk heerlijk toeven ’s avonds. Ik ben blij dat het er eindelijk van gekomen is om hier een nachtje te slapen. Een verademing na alle herrie in het centrum van Albufeira! We kruipen er dan ook redelijk op tijd in, luiken dicht (lekker donker!) en oogjes toe.

’s Ochtends word je verrast met een zonsopgang om u tegen te zeggen! Het is eb en er loopt een mannetje met een emmertje rond op zoek naar schelpjes (amêijoas). Verschillende vogels doen hetzelfde, zonder dat emmertje dan hé. Hoe rustgevend wil je het hebben?! Ik geniet minutenlang, in alle stilte, van het uitzicht terwijl Fernando zich nog een keer omdraait. Op zo’n moment zou de naastgelegen kamer met terras toch heerlijk zijn, kopje koffie of thee erbij, opgekruld in een stoel rustig wakker worden. Ik zie mezelf al helemaal zitten. 😉

Het ontbijt is niet inclusief, maar ze hebben wel de mogelijkheid om ter plaatse te ontbijten. En uiteraard is er koffie, goede koffie zoals eigenlijk overal in Portugal! Er is geen uitgebreid menu, maar een torrada (met huisgemaakte jam) en/of een tosti is altijd goed. Heerlijk uitgerust en opgeladen stappen we de volgende dag, na een korte stop op de plaatselijke markt, weer in de auto terug naar Albufeira.

Dit zijn van die plekjes die je vakantie speciaal maken! Kijk voor meer informatie en/of boekingen hier.

PS: de flamingo’s hebben we gespot!