Ik maakte pasgeleden in Centro de Portugal kennis met deze lokale lekkernij. Zoals de naam al doet vermoeden, was dat in Abrantes. Dat de Portugezen gek zijn op zoetigheid moge ondertussen duidelijk zijn. En dat veel van die zoetigheden gemaakt worden met (veel) eigeel is ook een feit. Dus je kunt waarschijnlijk wel raden wat de basis is van dit smakelijke hapje?! De kleur van de Palha de Abrantes verraadt al veel.

Ook deze zoetigheid valt onder de noemer doçaria conventual. In de Middeleeuwen waren er vele kloosters in Portugal. De nonnen gebruikten eiwitten voor het stijven van kleding en bleven daardoor met een groot aantal eidooiers zitten. Van weggooien was geen sprake, dus werden de eidooiers gebruikt om gebakjes van te maken. Ieder klooster kende een eigen vorm, smaak en techniek en deze hebben allen de tand des tijds doorstaan. Waar je ook bent in Portugal, je kan ergens dichtbij een traditioneel gebakje van het naburige klooster eten. De Palha de Abrantes vindt zijn oorsprong in het Convento de Nossa Senhora da Graça de Abrantes en wordt beschouwd als het gastronomische symbool van de stad.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!












