Recept: Palha de Abrantes

Ik maakte pasgeleden in Centro de Portugal kennis met deze lokale lekkernij. Zoals de naam al doet vermoeden, was dat in Abrantes. Dat de Portugezen gek zijn op zoetigheid moge ondertussen duidelijk zijn. En dat veel van die zoetigheden gemaakt worden met (veel) eigeel is ook een feit. Dus je kunt waarschijnlijk wel raden wat de basis is van dit smakelijke hapje?! De kleur van de Palha de Abrantes verraadt al veel.

Palha de Abrantes

Ook deze zoetigheid valt onder de noemer doçaria conventual. In de Middeleeuwen waren er vele kloosters in Portugal. De nonnen gebruikten eiwitten voor het stijven van kleding en bleven daardoor met een groot aantal eidooiers zitten. Van weggooien was geen sprake, dus werden de eidooiers gebruikt om gebakjes van te maken. Ieder klooster kende een eigen vorm, smaak en techniek en deze hebben allen de tand des tijds doorstaan. Waar je ook bent in Portugal, je kan ergens dichtbij een traditioneel gebakje van het naburige klooster eten. De Palha de Abrantes vindt zijn oorsprong in het Convento de Nossa Senhora da Graça de Abrantes en wordt beschouwd als het gastronomische symbool van de stad.

Palha de Abrantes

Palha de Abrantes

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen
Categorie: – PastelariaKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Medium
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

35

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • eetbaar papier (ouwel)

  • suikersiroop
  • 250 gram suiker

  • 250 ml water

  • massa de ovo (eierdeeg)
  • 10 eidooiers

  • 25 gram amandelmeel

  • 1 citroen (rasp)

  • fios de ovo
  • 4 eidooiers

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 240°C graden.
  • Suikersiroop & Fios de ovos
  • Doe het water samen met de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Splits ondertussen vier eieren en bewaar de dooiers. Klop de dooiers wat los en giet ze door een zeef om al het (eventueel nog) aanhangende eiwit eraf te krijgen.
  • In Portugal hebben ze een speciaal stuk keukengerei, een soort gietertje met meerdere kleine tuitjes, om de Fios de Ovos (eiersliertjes) mee te maken. Iets dat wij hier in Nederland natuurlijk niet hebben… Gebruik iets waarmee je hele dunne straaltjes eigeel in de suikersiroop kan laten vallen. 
  • Zodra de suikersiroop kookt kun je het eigeel er in dunne straaltje in laten lopen. Kook een paar minuten en schep de Fios de Ovos (eiersliertjes) uit de siroop en laat afkoelen op een bord/schaal.
  • Massa de Ovo (eierdeeg)
  • Pak een kom en meng hierin de eidooiers, de suiker en het amandelmeel. Voeg naar smaak wat rasp van een citroen toe. Zorg wel dat dit zo fijn mogelijk is, je wilt geen sliertjes citroen in je mond als je het eet. Doe alles in een pan en breng aan de kook. Bij voorkeur tot 250°C graden, tot het de juiste dikte/consistentie heeft (zie filmpje). Haal van het vuur en laat wat afkoelen.
  • Zet je (kleine) papieren vormpjes vast klaar op een bakplaat en leg hier een rondje eetbaar papier in. Daarbovenop schep je een lepeltje massa de ovo. En om het hapje af te maken gaat er een pluk fios de ovos bovenop. Herhaal in de rest van de papieren vormpjes tot je ingrediënten op zijn.
  • Zet de bakplaat een minuut of vier in de oven om de bovenkant (donker) goudbruin te roosteren. Laat afkoelen en serveer bij een kopje koffie.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!