Recept: Pão de Castanhas

Alweer het laatste kastanjerecept van deze maand. Na een zoet, een soep, een bijgerecht en een bacalhau gerecht, bakken we er vandaag een lekker brood mee. Ideaal voor als je de komende kerstmaand eens wat anders wilt serveren tijdens de borrel. Ook dit recept is weer super makkelijk te maken en wederom met weinig ingrediënten. Ik hoop dat ik weer een beetje een idee heb gegeven van de veelzijdigheid van de kastanje. Nog niet overtuigd? Volgend jaar november volgen er meer lekkere recepten!

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Pão de Castanhas

Pão de Castanhas

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 2 Stemmen
Categorie: » KastanjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Brood

1

Voorbereidingstijd

45

minuten
Kooktijd

35

minuten
Rijzen

1

uur 

30

minuten
Totale tijd

2

uur 

50

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 500 gram bloem

  • 200 gram kastanjes (gepeld)

  • 350 ml kookvocht v/d kastanjes

  • 15 gram verse bakkersgist (of 5 gram gistpoeder)

  • 2 eetlepels rietsuiker

  • anijszaad

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 240°C graden.
  • Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan met 500 ml water en een snufje zout op. Hier gaan vervolgens een theelepel anijszaad en twee eetlepels rietsuiker bij, breng aan de kook. Doe er dan voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer een half uur koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang voor nieuwe. Schep ze uit het water en bewaar het kookvocht, laat ze iets afkoelen en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.
  • Snijd de kastanjes in stukjes van de gewenste grootte en zet opzij. Pak een ruime beslagkom en giet hier 350 ml van het kookvocht in (handwarm). Los je gist hierin op. Voeg vervolgens de 500 gram bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg. Laat het deeg nu een half uur rusten. Na een half uur kneed je de stukjes kastanje erdoor. Dek af met een schone theedoek en laat ongeveer een uur rijzen (op een warme plek).
  • Haal het uit de kom en druk op een lichtjes met bloem bestoven aanrecht de lucht er enigszins uit. Kneed het daarna in de gewenste vorm (groot, klein, rond, langwerpig, etc), dek af met een theedoek en laat nogmaals 30 minuten rusten.
  • Plaats een minuut of tien voor je je brood in de oven doet een bakplaat onderin de (voorverwarmde) oven. Bestuif je deeg met een beetje bloem en snijd het lichtjes in (diagonaal). Plaats het vervolgens op een andere bakplaat dan die je in de oven hebt staan. Vul een glas water en giet dit op de onderste bakplaat in de oven en draai de temperatuur terug naar 210°C graden. Plaats de bakplaat met het brood in het midden van de oven en bak in 30 à 40 minuten gaar en goudbruin.
  • Je kunt checken of je brood gaar is door het voorzichtig uit de oven te halen (pas op: heet!) en op de onderkant te kloppen. Klinkt het hol, dan is je brood klaar. Is het brood klaar maar niet goudbruin? Zet hem dan heel kort even terug in de oven op de grillstand. Haal het brood zodra het klaar is uit de oven en laat minimaal tien minuten afkoelen op een rekje. Lekker met een lik Portugese (gezouten) boter!
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Variatietip: voeg ook eens een handje krenten en/of rozijnen toe aan het deeg!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!