Recept: Puré de Castanhas

Het is weer november, dus de recepten staan deze maand wederom geheel in het teken van de kastanje! Herfst en kastanjes gaan toch een beetje hand in hand en je ziet ze in Nederland ook steeds vaker in de supermarkten liggen. Het eerste recept deze maand is een simpel bijgerecht: puré de castanhas. Oftewel kastanjepuree. Een bijgerecht dat prima past bij herfstige hoofdgerechten!

São Martinho (11 november) telt in Portugal een beetje als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken.

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Ingrediënten

1 kilo schoongemaakte kastanjes
60 gram boter
200 ml melk
snufje zout

Bereiding

Kerf met een scherp mes een opening in de schil van de kastanjes en pel ze. Zet een pan water op, met hierin een bouillonblokje vlees en wat selderij, en breng aan de kook. Doe hier vervolgens voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer een half uur goed koken, tot het vliesje wat los begint te laten. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang ze eventueel door nieuwe. Schep ze uit de pan in een bak koud water en verwijder vervolgens het vliesje terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het wat gemakkelijker). Of gebruik gepelde diepvries kastanjes, die hoef je niet meer te pellen of voor te koken.

Bak je kastanjes vervolgens in een koekenpan met wat boter rondom goudbruin. Doe de gebakken kastanjes samen met ongeveer de helft van de melk in een keukenmachine of blender en meng alles even goed. Voeg dan de helft van de boter toe en pureer verder tot je een puree hebt. Voeg steeds iets meer melk en boter toe tot je de gewenste substantie hebt. Breng op smaak met wat zout en zwarte peper. Serveer de puré de castanhas bijvoorbeeld bij geroosterd vlees, gevogelte of wild.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.