Recept: Arroz de Castanhas

São Martinho is in Portugal reden om op deze dag met familie en vrienden samen te komen. En er hoort een motto bij: “No dia de São Martinho come-se castanhas e bebe-se vinho”, wat vertaalt naar “Op de dag van São Martinho eten we kastanjes en drinken we wijn.” São Martinho (11 november) telt eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Dat beeld is zo typerend dat er zelfs verschillende fado’s zijn gemaakt over de kastanjeverkopers.

Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! We trappen af met een simpel bijgerecht. Je kunt eventueel een stuk fijngesneden chouriço meebakken met de ui, voor iets meer bite.

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Ingrediënten

500 gram kastanjes
350 gram meergranenrijst
1 laurierblaadje
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel boter
5 dl runderbouillon
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer zes minuten koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang voor nieuwe. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.

Doe een flinke scheut olijfolie in een braadpan en voeg hier de gesnipperde ui, het laurierblaadje en geperste knoflook aan toe. Bak rustig glazig, maar laat het niet bruin worden. Zodra de ui glazig is kan de rijst erbij. Roer alles goed door elkaar en bak de rijst tot hij lichtjes bruin kleurt. Giet nu de warme runderbouillon erbij, breng op smaak met zout en peper en roer even om. Kook de rijst met het deksel op de pan tot hij gaar en droog is.

Snijd in de tussentijd de kastanjes in het gewenste formaat. Roer de boter door de gare rijst en voeg de kastanjes toe (vergeet niet het laurierblaadje eruit te halen). Laat nu zo’n vijf minuten staan met het deksel op de pan voor het serveren. Strooi er eventueel wat rozemarijn of tijm overheen. Lekker bij alle soorten vlees.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.