Recept: Pão Recheado com Bacalhau & Espinafres

Ik deelde al eens eerder een recept voor een lekker gevuld brood, op basis van een Portugese worstsoort. Maar de Portugezen vullen hun brood met van alles. Dus uiteraard ook met de nationale favoriet bacalhau! Deze maand een recept voor Pão Recheado com Bacalhau & Espinafres. Een brood gevuld met een klipvis- en spinaziemengsel.

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen.

Pão Recheado com Bacalhau e Espinafres

Pão Recheado com Bacalhau e Espinafres

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. 

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

35

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 groot pão alentejano

  • 400 à 500 gram bacalhau (schoon)

  • 250 ml magere melk

  • 250 ml kookvocht (van de bacalhau)

  • 2 volle eetlepels bloem

  • 150 à 200 gram verse spinazie

  • 1 ui

  • 3 tenen knoflook

  • 25 gram geraspte kaas (ongeveer)

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 1 bosje verse peterselie

  • zout & peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Vul een pan ruim met water en kook de bacalhau in een minuut of zeven gaar. Schep vervolgens voorzichtig uit het water. Gooi het kookvocht niet weg! Maak zodra hij voldoende is afgekoeld je bacalhau schoon en gooi al het vel en de graatjes weg. Versnipper de vis met je vingers tot je een soort grove flakes hebt. Zet apart. 
  • Snijd voorzichtig de bovenkant van het brood en verwijder het binnenste brood, zodat je een soort broodkom overhoudt.
  • Doe het binnenste van het brood, dat je net verwijderd hebt, in de keukenmachine. Voeg hier een eetlepel olijfolie en wat verse peterselie (naar smaak) aan toe. Maal fijn en verspreid over een bakplaat bedekt met bakpapier. Zet op 180°C graden in de oven tot je een goudbruin en knapperig kruim hebt.
  • Zet een koekenpan op het vuur met hierin twee eetlepels olijfolie. Snipper de ui en bak op laag vuur glazig. Voeg dan de geperste tenen knoflook toe, roer even goed door, en bak alles lichtjes bruin op middelhoog vuur.
  • Vervolgens gaat ook de spinazie bij in de pan. Schep alles om en gaar door tot de spinazie begint te slinken. Voeg dan de stukjes bacalhau toe, proef even en breng op smaak met zout en peper.
  • Als laatste gaan de melk, het kookwater en de bloem erbij. Kook het mengsel op laag vuur, onder voortdurend roeren, tot het begint in te dikken. Zodra het mengsel de juiste dikte heeft kan het vuur uit.
  • Schep nu het kabeljauwmengsel in het uitgeholde brood, bestrooi met geraspte kaas en wat van het knapperige broodkruim en bak in ongeveer 15 minuten goudbruin. Serveer direct. Lekker met een salade.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Je kunt ook kleinere broden gebruiken, in plaats van één grote, en op die manier individuele porties maken!
  • • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!