Planten en kruiden van de Algarve

Maak je wel eens wandelingen door de natuur in de Algarve? Dan kom je bepaalde planten en kruiden veel tegen. De Algarve heeft een eigen kenmerkende flora, waar ik vandaag het één en ander van laat zien. Er is nog veel meer dan we hier laten zien, maar deze voorbeelden zal je in ieder geval makkelijk kunnen vinden. De foto’s helpen je om tijdens je volgende wandeling de planten te herkennen!

Rozemarijn

Als je iets veel tegenkomt en goed kan ruiken in de Algarve is het wel de rozemarijn. In het Portugees heeft dit de mooie naam alecrim. Het bloeit tussen januari en mei en krijgt dan die mooie paarse bloemetjes. Het wordt onder andere gebruikt om vlees en stoofpotten te kruiden of likeur mee te maken. Je vindt dit kruid overigens niet alleen in de Algarve, maar ook in de rest van Portugal.

Rozemarijn

Oregano

Als we uit de Algarve komen nemen we een zakje gedroogde oregano mee naar Nederland. Dit heerlijke kruid groeit in het wild en heet in het Portugees orégãos. Als de takjes in bloei zijn en je laat ze een aantal dragen drogen in de schaduw kan je ze daarna rollen tussen je handen zodat de zaadjes eraf vallen. Die kan je dan gebruiken!

Oregano

Cistusrozen

Er zijn allerlei soorten cistusrozen en de Algarve kent er vele. Vanaf april kleuren ze vele heuvels in de binnenlanden en langs de kust. Je ziet er bijvoorbeeld de cistus ladanifer met witte blaadjes en bruine stippen rond het midden, of de cistus crispus met de felroze blaadjes en de cistus albidus met lichtroze blaadjes.

cistus ladanifer

Opuntia Ficus India

Dit is een vijgcactus, oftewel een cactus waar kleurrijke vruchten aan groeien, de cactusvijgen. Je vindt deze veel in het gebied dat de Barrocal wordt genoemd, de binnenlanden rond Loulé. Soms worden deze cactussen gebruikt om gebieden mee af te scheiden, maar ze groeien ook her en der verspreid. De vruchten zijn eetbaar en heten in het Portugees “Figo da Índia”. Het dorp Alcoutim noemt zich de hoofdstad van deze vrucht.

Figo da Índia

Tijm

Een ander ons zeer bekend kruid dat wild in de Algarve groeit is de tijm. De bekende versie, de tomilho-vulgar met een wittig bloemetje, gebruiken wij in ons eten, maar in de Algarve zijn er nog veel meer soorten. De tomilho do mar is een soort dat je veel ziet rond de Cabo de São Vicente en heeft een paars bloemetje. De tomilho-cabeçudo krijgt in het voorjaar een paarsbruinig bloemetje en wordt ook in de keuken gebruikt. Deze is vooral bekend in de Barrocal.

tomilho do mar

Agave

Mijn favoriet in de Algarve is de agave. Er zijn verschillende soorten agaves, maar ik bedoel de agave americana, die veel langs de kust van de Algarve groeit. In het Nederlands heet deze de honderdjarige aloë. De bladeren kunnen wel drie meter lang zijn en de bloem wel acht meter. Het prachtige van deze plant vind ik dat hij maar één keer tot bloei komt. Dat kan ergens na acht tot twintig jaar gebeuren en als de vrucht is uitgebloeid dan sterft deze af. Dat ziet er altijd triest uit.

Agave

Oleander

Deze struiken met kleurrijke bloemen zien er vrolijk en onschuldig uit, maar niets is minder waar. Het is een uiterst giftige plant, dus pas er mee op! De Portugezen noemen deze plant de oleandro of loendro. Misschien ken je ze vooral van de struiken die in de middenberm langs de snelweg staan, hoewel ze ook veel langs oevers te vinden zijn.

Oleandro

Hottentotvijg

Deze plant met zeer vreemde naam kom je tegen langs de kust. Als je wandelingen over de kliffen maakt, bijvoorbeeld aan de Costa Vincentina, kom je deze zeker tegen. In de warmste maanden van het jaar staat deze plant in bloei. In het Portugees wordt het de chorão-das-praias genoemd.

chorão-das-praias

Meer weten? Er verscheen een interessant artikel over de bijzondere bloemen van de Algarve in The Portugal Resident (in het Engels). Ook kan je een uitgebreid naslagwerk over wilde bloemen van de Algarve kopen dat twee jaar geleden verscheen.