Overwinteren in de Algarve

Stel je even voor… Je bent met pensioen, in goede gezondheid en je bent eigenlijk wel klaar met dat vervelende winterse weer in Nederland elk jaar. Waarom dan niet de winter elders doorbrengen? Ergens waar het zonnetje schijnt, de zeebries zachtjes waait en winterse buien ondenkbaar zijn. Juist, overwinteren in Portugal! Waarom niet? Of waarom juist wel.

Onze buren vertrekken jaarlijks in hun omgebouwde Toyota busje richting de Algarve. Even om je een idee te geven, ze zijn de 80 ondertussen gepasseerd! Het enige verschil met een paar jaar geleden is dat ze het nu iets rustiger aan doen onderweg en er dus een aantal dagen langer over doen om op de uiteindelijke bestemming aan te komen. De buurman heeft twee jaar terug een hartaanval gehad tijdens hun verblijf in de Algarve, werd met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Lissabon en is ondertussen weer helemaal het heertje. Heeft dat ze afgeschrikt? Zeker niet! Zolang het nog kan pakken ze ergens eind oktober fijn hun camper busje. En geef ze eens ongelijk!

Op je dooie gemak richting de Algarve toeren, alle tijd van de wereld, en gaandeweg wordt het steeds beter weer. Daar aangekomen staat je vertrouwde caravan op je vertrouwde camping voor je klaar. Even een beetje luchten en je bent weer “thuis”. De caravan heeft een vaste plek op de camping en staat daar het hele jaar door. Hier betalen ze per jaar een vast bedrag voor. Ze hebben fijn een tuintje aangelegd rondom hun stekkie en vrienden en kennissen druppelen vanaf eind oktober ook binnen. De dagen zijn gevuld met zonneschijn, bakjes koffie, ritjes naar de plaatselijke markt, uit eten met vrienden, strandwandelingen, etc. Laat het hier maar waaien, regenen, stormen en sneeuwen… Ook wij doen elk jaar een bakkie bij ze op de camping.

Overwinteren Algarve

De Algarve is een populaire streek om te overwinteren. Dit is niet zo gek aangezien dit de droogste en de warmste streek (in de winter) van Portugal is. In de maanden januari en februari bijvoorbeeld is de gemiddelde temperatuur 16 tot 17 graden en schijnt de zon gemiddeld 6 uur per dag. Samen met het feit dat het in de Algarve maar vijftig tot zestig dagen per jaar regent, lijkt de keus snel gemaakt.

Ben je niet zo van het kamperen, maar lijkt dat overwinteren je toch wel wat? Er zijn natuurlijk ook andere opties. Zo kun je ook overwinteren in een appartement. Dit kan via een touroperator geregeld worden inclusief de vluchten. Prijzen zijn niet te vergelijken met die van “normale” zonvakanties, lange verblijven zijn aanzienlijk voordeliger. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een verblijf in Monte Gordo, tegen de Spaanse grens. Het voordeel hier is dat alles vrij vlak is. Dus ben je niet heel goed te been, dan is dit een uitstekende optie. Ben je (nog) wat beter te been en heb je geen bezwaar tegen wat steilere weggetjes en een trappetje hier en daar, dan is zelfs Albufeira een optie voor overwinteraars. Vaak kom je elke winter (gezellig?) dezelfde mensen tegen.

Mocht je interesse hebben in het overwinteren op een camping, hou er dan rekening mee dat dit maximaal voor 180 dagen per jaar kan zonder belasting te hoeven betalen. Geen eigen caravan? Sommige campings bieden ze te huur aan. Wel geïnteresseerd, maar bang voor de taalbarrière in geval van nood? Je vindt langs de hele zuidkust verschillende Nederlandstalige huisartsen posten. Hou je van een beetje Hollandse gezelligheid en heb je een camper? Kijk dan eens op deze Facebook pagina voor een standplaats.

Nog niet met pensioen, maar toch op een idee gebracht? In dit boek lees je er nog veel meer over! Misschien een leuk verjaardagscadeau voor iemand in de familie (hint)…?