Porto Santo: kriskras over het eiland

Wil je er een dagje op uit in Porto Santo? Met een auto of een jeep scheur je zo het hele eiland over. Ontdek de mooiste uitzichten, de culturele tradities van de bevolking en een verstopt strandje! Vandaag laat ik zeven plekken zien die je zeker moet zien op Porto Santo.

Ponta da Calheta

Als je de hoofdweg langs de zuidkust alsmaar rijdt in westelijke richting, kom je vanzelf op dit punt uit. Het is het einde van de weg die uitkomt op een fijn strand met een gezellig restaurant en een mooi uitzicht op het Ilhéu de Baixo. De parasols van stro en de cactussen geven dit plekje een tropisch tintje. Lekker om de dag te beginnen met een verse jus d’orange!

Zimbralinho

Grappig dat op een eiland met een negen kilometer lang zandstrand mensen toch graag moeite willen doen om dat ene verlaten strand te bereiken. Deze plek kan je alleen te voet bereiken, dus stap uit het voertuig dat je hier bracht en loop het pad af naar het strandje beneden. Hier geen goudgeel zand, maar donkere stenen. En kristalhelder water natuurlijk, dus neem je snorkel mee!

Morenos

Deze picknickplaats in het westen is misschien wel mijn favoriete plek op het eiland. De kleuren zijn hier prachtig. Het blauw van de oceaan en het groen van de enorme hoeveelheid cactussen die tegen de heuvel groeien. Je kijkt uit op het eilandje Ilhéu de Ferro. Er staan verschillende stenen barbecues en picknicktafels, dus je kan je boodschappen meenemen en hier lekker lang genieten. Bijvoorbeeld van een zonsondergang.

Morenos

Pico de Ana Ferreira

Dit uitkijkpunt aan de westkant van het eiland is vooral bijzonder vanwege de vormen die door de eeuwen heen in de rotsen zijn uitgesleten. De lokale bevolking noemt het “het orgel”, omdat je in de rots langwerpige kolommen ziet, die doen denken aan orgelpijpen. Als je durft kan je naar boven klauteren voor een uitzicht op Vila Baleira. Het minder avontuurlijke uitzicht aan de voet van de rots kijkt uit over de golfbaan die hier over de breedte van het eiland loopt.

Pico de Ana Ferreira

Casa da Serra

Hoe woonden de mensen vroeger in Porto Santo? Als je goed oplet als je rondrijdt zie je hier en daar nog de resten van de vroegere stenen huizen. Het Casa da Serra is een gerestaureerd exemplaar waar je kennis kan maken met de culturele tradities van de bevolking. En natuurlijk kan je er ook allerlei regionale smaken proeven. De koekjes die de ontzettend lieve eigenaar zelf bakt zijn superlekker! Je vindt het in het oosten aan de ER111.

Casa da Serra

Portela

Zo’n anderhalve kilometer ten noorden van Vila Baleira ligt het uitkijkpunt Portela. Hier heb je het mooiste uitzicht op het dorp beneden, maar zie je ook drie fraaie windmolens. Sinds de achttiende eeuw werden deze molens op het eiland gebouwd om het graan te malen voor het brood. Mocht je je afvragen wat de metalen stellages hier op de heuvel doen: die worden gebruikt om bij de jaarwisseling de cijfers van het nieuwe jaar te laten zien.

Portela

Zelf of georganiseerd?

Porto Santo is maar een klein eiland, dus de weg vinden is vrij eenvoudig. En omdat nog maar weinig toeristen het ontdekt hebben is het ook lekker rustig op de weg. Je kan dus prima met je eigen huurauto op ontdekkingstocht. Nog leuker is het om op pad te gaan met Sofia in haar jeep. Ik denk dat zij de eerste vrouwelijke chauffeur van een jeepsafari is die ik ooit meemaakte ;-). Ze kletst je de oren van je hoofd over haar geliefde Porto Santo, dus je komt alles te weten over het eiland. En ze scheurt moeiteloos naar boven op enge grindwegen langs hoge kliffen! Neem contact op met haar via lazermar.com.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.