Proost!

De Douro vallei is de oudste gemarkeerde wijnstreek ter wereld. Ja, de Fransen horen het niet graag, maar gemarkeerd op papier, waren wij in Portugal toch echt eerst! Het is voor mij persoonlijk ook veruit het mooiste gebied in Portugal om te bezoeken in willekeurig welk seizoen.

De tours in Porto en de Douro vallei beginnen eindelijk weer te lopen en afgelopen weekend had ik een groepje gezellige Nederlanders die samen met mij op pad gingen voor een dag! Een van de mooiste plekken om even te stoppen is toch wel “Quinta da Pacheca”, een super locatie voor een ochtend-tour en een zalige picknick in hun wijngaarden! De port wijnen zijn lekker, maar hier draait het toch meer om de heerlijke ‘gewone’ wijnen!

In de namiddag ga ik graag naar “Quinta do Bonfim” waar de focus dan weer ligt op de Portwijn. Gelegen in het pittoreske en mooie Pinhão heb je gelijk een ideale plek om de dag af te sluiten met de typische bootjes.

Wanneer je de Douro-vallei binnenrijdt kan je best eerst eens stoppen in Régua en daar het Douro-museum bezoeken. Helemaal geen saai museum en eigenlijk best handig om te bezoeken om zo toch met een beetje kennis aan je Douro bezoek te beginnen! Je rijdt dan door via de N222 naar Pinhão en daar kan je even heerlijk rondkuieren… Wijngaarden bezoeken is een logische activiteit. Een boottochtje kan zonder dat je op voorhand reserveert, wat super handig is! En je moet er toch zeker het treinstation bezoeken. Van daaruit rijd je verder de heuvels in.

Een weekendje of 3/4 dagen Douro-vallei is altijd een fantastische idee! Een auto huren en langs de N222 en mooie vallei toeren. Wanneer?! Wel ik vind september echt ongelofelijk…! De wijngaarden zijn meestal in deze maand rijp voor de pluk van de druif en de hele vallei ruikt dan naar… wijn!


Bárbara is geboren en getogen in Portugal. Na jaren in België te hebben gewoond en gewerkt waagde ze in 2017 de stap terug naar haar thuisland. Nu woont ze nabij Porto en werkt ze als gids in Porto. Ze krijgt ook nu nog steeds kippenvel van dat Portugees getreuzel.