Templo Romano de Évora

Évora is een uiterst sfeervolle plaats in de Alentejo, waarvan het oude centrum sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.  Deze plaats daterend uit de Romeinse tijd, had zijn gouden eeuw in de 15de eeuw, toen de Portugese koningen daar hun residentie vestigden. Je vindt de Templo Romano de Évora in het historische centrum van de stad, letterlijk op een steenworp afstand van de andere bezienswaardigheden.

De Romeinse tempel van Évora, gelegen op het hoogste punt van de stad, is één van de grootste en best bewaarde Romeinse tempels van het hele Iberisch schiereiland. Het is dan ook een van de belangrijkste historische monumenten in Évora.

De Templo Romano de Évora met 14 Korinthische zuilen, afgedekt met marmer uit het nabijgelegen Estremoz, staat ook wel bekend onder de naam “Templo de Diana“. In de zeventiende eeuw werd er door een Portugese priester een legende de wereld in gebracht, waarin de tempel aan Diana (Romeinse godin van de maan, jacht en kuisheid) zou zijn opgedragen. In werkelijkheid is de tempel echter gebouwd ter ere van keizer Augustus. De overblijfselen van deze tempel, die ooit deel uitmaakte van het Forum Romanum, dateren uit de 2de of vroege 3de eeuw na Christus.

Deze tempel is (samen met de bottenkapel) een beetje hét visitekaartje van Évora en daarnaast één van de belangrijkste historische ruïnes van Portugal. Tijdens de lange geschiedenis van de tempel zijn er veel veranderingen aangebracht. Ook is hij door de jaren heen voor diverse doeleinden gebruikt. Zo werd hij een bepaalde periode gebruikt voor munitieopslag en was er zelfs ooit een slachthuis/slagerij in gevestigd. De Templo Romano de Évora werd gedeeltelijk verwoest in de 5de eeuw, toen de Barbaren het Iberisch schiereiland binnenvielen.

Tijdens de middeleeuwen werden de ruïnes van de tempel geïntegreerd in een toren van het kasteel van Évora. Tijdens deze integratie werden de zuilen weggewerkt achter/door gemetselde muren en het hoofdgestel bekroond met kantelen met een piramidevormige afwerking. Door deze aanpassingen kreeg het een militair uiterlijk, dat bewaard bleef tot de eerste grote restauratiewerkzaamheden. De muren die de zuilen verborgen werden vervolgens afgebroken en de tempel bevrijd van alle gebouwen die er aan en omheen waren gebouwd, sindsdien is het vrijstaand gebleven in het midden van het plein.

Templo Romano de Évora

In de tweede helft van de 19de eeuw onderging het een hoognodige restauratie, met als doel het herstellen van de oorspronkelijke lay-out en de waardigheid als monument. Aan de zuid-/westzijde zijn er sporen van een trap, die toegang geeft tot het interieur. Tijdens nieuwe opgravingen in de 20de eeuw werden er sporen gevonden van een portiek, omgeven door een waterbassin.

Ondanks alle aanpassingen en verwoestingen door de jaren heen heeft de Romeinse tempel van Évora zijn oorspronkelijke plan behouden. Dit majestueuze monument heeft een rechthoekige vorm. De basis/het podium van dit drie-en-een-half meter hoge monument bestaat uit grote granietblokken en is bijna geheel intact. De vloer, waarvan wordt aangenomen dat deze bedekt was met mozaïeken, is helaas volledig verdwenen.

Templo Romano de Évora

De Templo Romano de Évora staat midden in het oude centrum en is dus gratis te bezichtigen. Je kunt er vrij omheen lopen en hem van alle kanten bekijken. Zelfs als je er niet specifiek naar op zoek bent, kun je hem niet missen! Het is toch een stukje cultuur/geschiedenis dat bijdraagt aan de algehele charme van Évora.

* Largo do Conde de Vila Flor, Évora