De mooiste treinstations van Portugal

Of je nu met de trein reist of niet, er zijn in Portugal een aantal treinstations die je zeker wilt bezoeken. Ze zijn prachtige bezienswaardigheden door de architectuur en/of decoratie. Ik zet vandaag onze zes favorieten voor je op een rijtje! Als je het leuk vindt om op pad te gaan met de trein kan je bij de Portugese spoorwegen kiezen uit een aantal speciale treinreizen die zich specifiek richten op natuur en cultuur. Heb je zelf tips voor mooie treinstations of treinreizen in Portugal? Laat het weten in een reactie!

Aveiro

De in het noorden gelegen stad Aveiro is bekend om de kleurrijke boten en de art deco gevels, maar het station is ook prachtig. Dat komt vooral door de vele azulejo panelen in de traditionele kleuren wit, blauw en geel. Ze beelden scènes uit van de natuur, de spoorwegen en de lokale tradities.

Aveiro

São Bento, Porto

Als toeristische trekpleister is dit waarschijnlijk het bekendste station van Portugal. Het ligt in het centrum van de stad Porto en werd in 1916 officieel geopend. Het mooist zijn de azulejo panelen die taferelen uit de Portugese geschiedenis afbeelden.

São Bento

Rossio, Lissabon

In Lissabon is het negentiende-eeuwse Rossio station een bezoek waard. Hier is de architectuur en Manuelijnse versiering het meest imposant, vooral van de ronde toegangspoorten en de klok op het dak. Het beeld bij de ingang is van koning Sebastião.

Pinhão

De bekendste treinreis van Portugal is die van de Comboio Histórico do Douro, de oude stoomtrein die langs de Douro rivier tuft. Een stop op de route is het dorpje Pinhão, waar een station met geweldige azulejos wacht. Natuurlijk wordt op deze panelen de wijnbouw en productie van portwijn afgebeeld.

estação pinhão

Vilar Formoso

Deze plaats in het oosten van Portugal, bij de Spaanse grens, komt niet snel voor in een toeristische gids van het land. Het station van Vilar Formosa verdient echter zeker aandacht, zoals je ziet op onderstaande foto. De tegels zijn van de bekende fabriek Fábrica de Cerâmica da Viúva Lamego uit Lissabon.

Gare do Oriente, Lissabon

Een totaal ander station, maar niet minder mooi, is het Gare do Oriente in Lissabon, in de wijk Parque das Nações. Dit moderne station werd speciaal voor de Expo van 1998 ontworpen door de bekende Spaanse architect Santiago Calatrava. De op gotische pilaren en bogen lijkende overkapping is ’s avonds prachtig verlicht.

Gare do Oriente